Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légtérellenőrzők napja: folyamatos fejlődési kötelezettség

Szöveg: Szabó Ottó törzszászlós |  2016. szeptember 25. 17:55

Minden év szeptember 23-án ünnepeljük a légtérellenőrzők napját. Veszprémben, a Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnokságán megtartott konferencián Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott légierő haderőnem főnöke köszöntötte a meghívott vendégeket és a légierő alakulatainak állományát.

1596020442

Szűcs ezredes felelevenítette a NATO-hoz való csatlakozás óta végrehajtott változásokat. Mint mondta, a régi módon már nem lehetett hatékony légtérellenőrzést folytatni, nem lehetett a NATO-szövetséges légtérfelügyeletet az orosz elveken felépített vezetésen és irányításon keresztül megfeleltetni modern elvárásoknak. „A régi rendszert üzemeltető állomány jelentős része képes volt a váltásra, az új rendszer megtanulására. A vadászirányítókat, a légtérellenőrzőket, a radarosokat és más szakmák képviselőit egy szervezetbe kell integrálni. Magyarország NATO-csatlakozása a haditechnika fejlesztését, valamint az emberi erőforrás gazdálkodás átalakítását is kiváltotta. Egy fiatal katonageneráció tanulta meg az új ismereteket és a rendszerek alkalmazását, valamint a NATO-ban elvárt, angol nyelvű légi vezetés és irányítás nyelvét. Kialakult egy olyan modern légtér-ellenőrzési rendszer, amely megfelel a szövetségi rendszer magas elvárásainak."

Szűcs ezredes a megnyitó után vezérkarfőnöki és MH ÖHP-parancsnoki elismeréseket adott át. Ezután előadásokkal folytatódott a konferencia.

1596020442

Fotó: a szerző felvételei