Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lelkiismeretesség és felkészültség

Szöveg: Szabó Tamás okleveles mérnök százados |  2012. december 18. 16:40

A „Repülésbiztonságért” elnevezésű elismerést és plakettet vehette át a közelmúltban Polónyi Zsolt zászlós és Erdélyi Sándor főtörzsőrmester Kecskeméten az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison Kilián Nándor dandártábornok, parancsnoktól, valamint Fekete Tamás alezredes, repülésbiztonsági főnöktől.

1595946628

Az alakulat Repülésbiztonsági Főnöksége által alapított elismerést nem véletlenül adták át a bázis katonái előtt a két díjazottnak. Az elismerésben részesült katonáknak – lelkiismeretességüknek és felkészültségüknek köszönhetően – a közelmúltban két esetben is sikerült feltárniuk olyan műszaki rendellenességet az általuk üzemeltetett JAS 39 Gripen típusú repülőgépeken, amelyek akár komoly, a repülés biztonságát is veszélyeztető meghibásodásokhoz vezethettek volna.

A Polónyi Zsolt zászlós által felfedezett hiba forrása a repülőgép fékrendszerének meghibásodása volt. Ennek feltárása egy korábban meghibásodott hidraulika cső – a Gripenek technológiai utasításban nem előírt – ellenőrzésének köszönhető. Erdélyi Sándor főtörzsőrmester pedig a repülőgép előkészítése során, annak külső borító lemezén ismeretlen eredetű megszáradt foltot talált. Erről később kiderült, hogy a szivárgó hidraulika folyadék okozta.

1595946629

 

Fotó: Kaszab Tibor százados