Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lépcső az égbe

Szöveg: Gyeginszky Andor hadnagy |  2016. november 8. 7:13

Használatba vették az MH Pápa Bázisrepülőtéren az új, korszerű utaslépcsőt. A szerkezet az alacsony és közepes küszöbmagasságú repülőgépeknél teszi lehetővé a biztonságos ki- és beszállást. A bázis műszaki fogadócsoportja módszertani kiképzésen sajátította el a megbízható, univerzális utaslépcső üzemeltetését.

1596022818

Ahhoz, hogy egy modern repülőtér megfelelően működjön, számtalan eszközre és berendezésre, valamint jól kiképzett üzemeltetőkre van szükség. Ha a repülőgépek fogadásához szükséges berendezésekről beszélünk, először talán a repülésirányítás összetett informatikai rendszerei jutnak eszünkbe, pedig ez csak a jéghegy csúcsa. Miután biztonságosan landolt egy repülőgép, valahogy ki is kell szállni belőle, ekkor kap fontos szerepet a mozgatható utaslépcső.

Az MH Pápa Bázisrepülőtéren egyik fejlesztés éri a másikat, folyamatosan újulnak meg épületek, új rendszerek állnak szolgálatba és a katonák által használt eszközparkot is fejlesztik. A legújabb eszköz a CDS 2438 típusú mobil utaslépcső. Ez a könnyen mozgatható, egyszerűen kezelhető és biztonságos szerkezet teszi lehetővé, hogy a Pápára érkező alacsony és közepes magasságú repülőgépekből egyszerűen, gyorsan és biztonságosan tudjanak kiszállni, majd ugyanígy beszállni az utasok és a személyzet.

1596022818

Az MH Pápa Bázisrepülőtér eddig is rendelkezett hasonló rendeltetésű eszközökkel, ezek képességeit egészíti ki az új utaslépcső. Az új beszerzést könnyen a fogadott repülő mellé lehet vontatni, és sérülés okozása nélkül a géptörzshöz kapcsolni. A konstrukció használható 180 centimétertől 380 centiméterig terjedő küszöbmagasságú repülőgépekhez (például BaE 146, Airbus 320).

A műszaki fogadócsoport tagjai az elméleti oktatás után, a gyártó utasításai alapján egymás után próbálták ki az utaslépcső kezelőszerveit, majd sikeres vizsgát tettek az elsajátított oktatási anyagból. A módszertani foglalkozás után az MH Pápa Bázisrepülőtér Repülést Biztosító Százada használatba vette az új utaslépcsőt, ami kiválóan szerepelt a gyakorlatban is.

1596022819

Fotó: a szerző felvételei