Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezárult a XX. Doni Hősök Emléktúra-sorozat

Szöveg: Schwarcz Viktória önkéntes műveleti tartalékos százados | Fotó: Nádasi Mihály szakaszvezető |  2020. február 14. 9:32

Utolsó állomásához érkezett a Doni Hősök Emléktúra országos jubileumi rendezvénysorozat, amelynek ünnepélyes záró megemlékezését Nyírbátorban tartották február 10-én, hétfőn.

1596076060

77 évvel ezelőtt, 1943. január 12-én következett be a magyar történelem egyik legnagyobb tragédiája, amelynek során több mint százezer magyar katona – dacolva a hideg időjárás és a hiányos felszereltség viszontagságaival – vesztette életét a Don-kanyarban a szovjet hadsereg nagy erejű támadása következtében. Az elesett hősök emlékének tiszteletére kelt életre az idén már huszadik alkalommal megrendezett Doni Hősök Emléktúra-sorozat, melynek ünnepélyes megnyitóját január 10-én tartották a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

A Nyíregyháza-Nyírbátor szakaszon megvalósuló esemény egyben az országos megemlékezés-sorozat záró rendezvénye is volt. A gyalogmenet során a résztvevők két részletben Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 33 települését érintették 200 kilométer menettáv teljesítésével. A Nyírbátorban megrendezett záró ünnepség során emléktáblát avattak és szenteltek az elhunyt hősök tiszteletére a nyírbátori Rendőrkapitányság falán, amely épület egykor a Magyar királyi „Rákóczi Ferenc" 12. honvédgyalogezred III. zászlóaljának laktanyája volt.

1596076061

A Magyar Honvédség képviseletében Polyák András ezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka mondott megemlékező beszédet. Mint fogalmazott, a 2. Magyar Hadsereg katonái között ott harcoltak azok a nyírségi férfiak is, akik sohasem hoztak szégyent szülőföldjükre, hiszen akárcsak a bajtársaik, a lehetetlennek tűnő helyzetben is bátran tartották állásaikat, ezért ápolnunk és őriznünk kell emléküket az utókor számára. Méltatva a tragédiában elhunyt több tízezer magyar katona hősiességét és áldozatvállalását, beszédét József Attila híres költeményének idézetével zárta: „A harcot, amelyet őseink vívtak, békévé oldja az emlékezés".

A rendezvényen beszédet mondott még dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának alelnöke, valamint Jásdi Balázs, a Magyar Tartalékosok Szövetsége hagyományőrző tagozatának vezetője, az emléktúra főszervezője.

A megemlékezés zárásaként a jelenlévők a felavatott emléktáblánál koszorúzással és néma főhajtással tisztelegtek a doni tragédia hősi áldozatai előtt.