Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lovaggá ütötték az MH BHD Kulturális és Rekreációs Igazgatóság igazgatóját

Szöveg: Kun-Orosz Adrienn |  2019. február 4. 10:42

A Magyar Kultúra Lovagja cím birtokosa lett Aulechla József ezredes, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) Kulturális és Rekreációs Igazgatóság igazgatója.

1599198590
A Magyar Kultúra Lovagja címet a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a kultúra különböző területein lovagiasan, huzamos ideje tevékenykedők elismerésére 1998. szeptemberében hozta létre. Aulechla ezredes a címet a honvédség és a társadalom kapcsolatának fejlesztéséért, a XXIII. Magyar Kultúra Napja Gála alkalmából, az elismerés 21. évfordulóján „vehette át", neve bekerült a Kultúra Lovagjai Aranykönyvébe.

1599198591
„A cím adományozására nyílt pályázat útján társadalmi szervezetek és alapítványok adhatnak jelölést. A pályázatot minden év nyarán hirdetik meg október 15-ei határidővel. A kuratórium döntését az 1999. január 22-én elsőként elismert 12 főből álló Alapító Lovagok közössége, valamint 2005-től a Kultúra Lovagrendje évente felkért lovagjaiból álló Tanácsadó Testület készíti elő. A testület javaslata alapján a kuratórium december elsejéig hozza meg döntését. Az elismerés elfogadásáról vagy elutasításáról a jelölt önállóan dönt azzal, hogy az adatlap egyik példányát kitöltve és aláírva a következő év január 4-ig visszajuttatja az alapítványnak. A lovaggá ütés jellegű ceremónia állandó jelképei a kard, a pajzs és a címer. Az elismeréshez érem és nyaklánc jár oklevéllel valamint ezüst kitűzővel" – olvasható a Falvak Kultúrájáért Alapítvány honlapján.

Aulechla ezredes katonai kollégistaként, majd a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán ismerte meg igazán a honvédséget. Pályáját légvédelmi rakéta csapatoknál kezdte. Egyetemi képzése és törzstiszti tapasztalatait követően 2007 óta az MH Támogató Dandár vezetői beosztásaiban szolgált, 2013-ban az MH BHD Kulturális és Rekreációs Igazgatóság igazgatójának nevezték ki. Mindezek mellett, szabadidejében bekapcsolódott a nagytarcsai Béke Barátság Napok, Integrációs Fórumok szervezésébe, valamint a Nyugállományú Honvédők Nagytarcsai Egyesületének tiszteletbeli tagja. A jelölést ez a szervezet és Nagytarcsa Község Önkormányzata adta a haderő és a társadalom kapcsolatának példaértékű ápolásáért.

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány Országfutók Csapatának tagjaként tizenöt alkalommal vett részt az Emlékfutás a hősökért programban, és a katonai pályára irányítást elősegítő Bevetés anyaországi és határontúli programjaiban. „Eddigi pályafutásomnak a sport és a kultúra szeretete mindig is szerves részét képezte. Az általunk szervezett emlékfutások elsősorban neves történelmi személyiségek, hadvezérek, neves írók, költők évfordulós rendezvényeihez kapcsolódtak, és a megtett kilométerek során az érintett településeken ünnepségekkel (koszorúzás, szoboravatás, emléktábla avatás) emlékeztünk meg elődeinkről. Minden településen, ahol keresztülfutottunk, megszólítottuk a helyi önkormányzatok iskoláit, lakosságát, hogy csatlakozzanak hozzánk. A helyszíneken emlékezetes rendezvényeket tartottunk a fiatalok hazaszeretetre nevelése, kulturális értékeink, hagyományaink megőrzése érdekében" – mondta az igazgató.

2010-ben a DELO Nemzetközi Humanitárius Katonai Lovagrend Magyarországi Lovagjai Egyesület lovagja lett. 16 évet élt Nagytarcsán, 10 éven keresztül volt az általános iskola alapítványának elnöke, mely idő alatt az önkormányzattal közösen számos kulturális és sportprogramot (erdei táborok, jótékonysági rendezvények, akadályversenyek) szerveztek, amire a gyerekek a mai napig szívesen emlékeznek.

1599198591
„Nagy büszkeséggel tölt el, hogy a Falvak Kultúrájáért Alapítvány méltónak tartott erre a címre, és így a Magyar Kultúra Lovagja lehetek. Az elismerést a honvédség és a társadalom kapcsolatának fejlesztéséért kaptam, amit a jelenlegi beosztásom egyik legfontosabb feladatának tartok. 2013-tól teljesítek szolgálatot kulturális szakterületen, és azt gondolom, hogy kulturális értékeink megőrzése napjainkban különös fontossággal bír, hiszen ez nemzeti identitásunk megőrzésének záloga. A kultúra az egyik legkézenfekvőbb eszköze a társadalmi kommunikációnak, és kiemelt szerepet játszik a honvédség társadalmi elismertségének növelésében. Meg kell említenem, hogy habár az eredeti „szakmámtól" távol kerültem (egyetemi diplomámat a ballisztikus rakétaelhárításról írtam), bízom abban, hogy a kultúra területén végzett tevékenységünkkel hozzájárulunk a haza védelméhez, a haza fegyveres szolgálatát vállalók személyiségének, és a katonaközösségek formálásához. Büszke vagyok az eddig végzett munkánkra, és kollégáimra, mert nekik is köszönhetem azt, hogy megkaphattam ezt a címet."

Fotó: Végh Zoltán