Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ludovika Katonai Attasé Fórum

Szöveg: J. Z. |  2017. december 10. 8:13

Németország volt az első vendége a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon szervezett Ludovika Katonai Attasé Fórum előadássorozatnak. A december 5-i eseményen Wolfgang Paul Illner vezérkari alezredes „Bundeswehr és XXI. század” címmel tartott előadást a Ludovika Kávézóban.

1596042325

A német alezredes 1985-ben lépett be a Bundeswehr kötelékébe, és az azóta eltelt több mint három évtizedben különböző parancsnoki és törzsbeosztásokban szolgált mind otthon, mind külföldön. Nemzetközi missziókban szerzett tapasztalatokat az IFOR, a KFOR, valamint kétszer az ISAF kötelékében. Wolfgang Paul Illner idén fejezte be tanulmányait az NKE HHK katonai felsővezető szakirányú továbbképzési szakán. Az alezredes előadásában felvázolta a folyamatosan gyorsuló globalizáció biztonsági kihívásait, részletezte a Bundeswehr ebből fakadó feladatait, valamint kitért a haderő és a német társadalom közötti sajátos kapcsolati hálóra. Részletesen beszélt a Bundeswehr számára komoly kihívást jelentő demográfiai problémákról, a haderő társadalomban elfoglalt helyének változásáról, valamint a német haderő számára megnyíló bővülő költségvetési források adta lehetőségekről. Wolfgang Paul Illner szólt még a küszöbön álló technológiai robbanás olyan aspektusairól is, mint például a robotizáció, az autonóm fegyverrendszerek, valamint a mesterséges intelligencia térnyerése.

Az előadást követő pódiumbeszélgetés során, amelyet dr. Jobbágy Zoltán ezredes, tudományos és nemzetközi dékánhelyettes vezetett, Illner alezredes részletezte a német tisztképzés sajátosságait, kitért a belső vezetés tartalmi elemeiben a műveleti feladatok miatt végbement hangsúlyeltolódásra, ismertette a migrációval és az ideiglenes biztonsági határzárral kapcsolatos német álláspontot, valamint kitért a Bundeswehr jövőbeni létszámbővítésére. A pódiumbeszélgetést követően a hallgatóságnak lehetősége volt kérdések feltevésére.

1596042325

Fotó: Szilágyi Dénes