Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magas szintű CIMIC szakmai találkozó a királyok városában

Szöveg: Szabóné Varga Erika főhadnagy | Fotó: Hernáczki Csaba zászlós |  2019. november 7. 4:58

Hat nemzet részvételével rendezték meg Székesfehérváron a Többnemzeti CIMIC Csoport második félévi koordinációs bizottsági ülését.

1596071416

Ebben az évben Sándor Zsolt dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnök műveleti helyettese tölti be az elnöki pozíciót. A nemzetek évente kétszer tartanak testületi ülést, ahol az MNCG parancsnoka számot ad az elmúlt időszak szakmai tevékenységéről, illetve a szervezet jövőbeni terveiről. Az olasz, portugál, román, szlovén görög és magyar delegáltak részvételével megtartott beszámoló első felében Luca Vitali ezredes  – a többnemzeti csoport parancsnoka – adott részletes tájékoztatást az idén zajlott gyakorlatok és tanfolyamok tapasztalatairól és sikeréről. Előzetesen informálta a nemzeteket a 2020-ban, Olaszországban megrendezendő Adaptive Interaction kétszintű szakmai gyakorlatról, amelyet szándékuk szerint első alkalommal szerveznének meg, és lényege, hogy amíg a többnemzeti (görög, olasz, portugál, szlovén, román, magyar) szakemberekből álló törzs képezné a hadműveleti szintet a csoport bázisán, addig a taktikai szintű egységet a résztvevő országok CIMIC-csoportjai alkotnák, döntően hazai végrehajtással. Ennek értelmében az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ saját szervezésű, Soft Caps elnevezésű gyakorlatát is szinkronizálja majd a csoport – és ezáltal a többi keretnemzet – éves minősítő rendezvényével. Ezek a gyakorlatok jó lehetőséget nyújtanak a civil-katonai együttműködési képesség fejlesztésére, valamint a nemzetek közötti együttműködés szorosabbá tételére.

A megbeszélésen pontosították még a 2024-ig a csoporttal közös NATO Reagáló Erőkbe (NRF) történő felajánlásokat is, valamint az olasz fél felkínálta szakmai segítségét és tudástárát a tervezetten libanoni szerepvállalásra készülő magyar kontingens felkészítésére.  A bizottsági ülés végén megállapodás született, hogy a jövő év első negyedévében az olasz fél veszi át az elnökségi pozíciót.

Az MNCG a NATO struktúrában a legmagasabb szintű CIMIC-szervezet, amely a hadműveletitől a taktikai szintig tervez és hajt végre műveleteket a szövetséges európai fegyveres erők NATO parancsnoka (Supreme Allied Commander Europe, SACEUR) utasítása szerint. A Többnemzeti CIMIC Csoport fő feladata, hogy a civil és katonai együttműködés szférájában teljeskörű támogatást nyújtson a NATO katonai vezetésének.

1596071416
CímkékCIMICPSYOPS