Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar felségjel Albacete egén

Szöveg: Majerik Máté főhadnagy |  2017. október 4. 13:52

Spanyol égen fejlesztik tovább képességeiket az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis vadászpilótái. A TLP (Tactical Leadership Programme) történelme során először – többek között – magyar résztvevőkkel indította el aktuális repülési kurzusát.

1596039611

A hidegháború ideje alatt NATO tagállamok összefogásával alakult szervezet feladata többek között a szövetséges légierők taktikai eljárásainak hatékonyabbá tétele, a pilóták taktikai vezetési képességeinek fejlesztése. Nagyobb számú repülőgépek bevetését igénylő COMAO (Composite Air Operations) feladatoknál a kötelék parancsnoka, azaz a Mission Commander felelős azért, hogy az alárendelt, különböző feladatkörben tevékenykedő repülőerőket egyetlen ütőképes csapattá formálja a feladat megtervezése során.

1596039611

A feladat lerepülésén kívül a legnagyobb hangsúlyt a tervezésre és annak kiértékelésére fordítják, hiszen legtöbbször a tervezésen áll vagy bukik a bevetés sikere. A kapott feladatok napról napra egyre komplexebbek, jellemzően egy bevetés megtervezése, lerepülése illetve kiértékelése túlcsúszik a napi 12 órán. A tizenhat feladat során a résztvevők legtöbbször a közelmúlt és a jelen konfliktusainak kihívásaival találkoznak.

Az amerikai Red Flag gyakorlathoz hasonlóan a szimulált ellenséges erők saját dedikált egységekkel tudnak készülni a feladatokra. Az ellenséges oldalon repülők „Red Force" agresszor képzést kapnak. A pilóták megismerik a szimulált ellenség által használt taktikákat, fegyverek paramétereit, azok alkalmazását, így biztosítva a „Blue, azaz a saját erők" erőknek a megfelelő színvonalú alájátszást.

1596039612

A négy hetes kurzust egy kéthetes elméleti képzés előzi meg, amire a programban részt vevő nyugati légierők minden combat ready pilótájukat elküldik, mivel a COMAO kötelék minden egyes résztvevőjének szükséges ismernie az aktuálisan alkalmazott eljárásokat. Tervek szerint az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis pilótáinak részvétele a képzésen rendszeressé válik, így növelve a JAS-39 Gripen pilótáinak szakmai felkészültségét.

1596039612

Fotó: a szerző felvételei


(További információ: https://www.tlp-info.org)