Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar gyakorlatvezetők a Clever Ferreten

Szöveg: Draviczné Adamek Krisztina főhadnagy |  2014. június 29. 11:47

A Magyar Honvédség idei legnagyobb külföldi megmérettetése a Clever Ferret 2014 gyakorlat, amelyet a többnemzeti szárazföldi kötelék (Multinational Land Force−MLF) 2014. június 16. és július 12. között, Szlovéniában hajt végre, összesen mintegy 1300 katona részvételével.

A gyakorlaton részt vesz magyar részről az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, valamint modulelemei, az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, valamint az MH Egészségügyi Központ bevont állománya, az olasz Júlia-dandár, a szlovén 72. dandár alegységei, illetve az osztrák hadsereg egy csoportja. A cél, hogy a különböző országból érkező, de már évek óta az MLF kötelékében szolgáló alegységek minél hatékonyabb együttműködésre legyenek képesek.

Az itt töltött idő alatt az egyes nemzetek katonáinak több alkalommal van lehetőségük közös gyakorlásra.
Nemcsak végrehajtó alegységek vesznek részt magyar részről, hanem az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) gyakorlatvezetőségbe (Exercise Control−EXCON) kijelölt ellenőri állománya is. Feladatuk a többnemzeti dandár parancsnoksága (MLF HQ), valamint az MLF többi alegysége közti együttműködés vezetése, ellenőrzése.
A csoport tagjai, szakterületüknek megfelelően, különböző szekciókban végzik tevékenységüket.

Atkári Győző alezredes, az MH ÖHP Vezetési Főnökség kiemelt főtisztje, a gyakorlat EXCON EVAL/O-CJOC ellenőre kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a részt vevő állomány feladata nagyon komplex, hiszen egy többnemzeti dandárparancsnokság munkáját kell egy multinacionális ellenőri csoportnak ellenőriznie, a tapasztalatokat elemezni és a harckészségét megállapítania.
Örley György alezredes, az MH ÖHP Szárazföldi Hadműveleti és Kiképzési Főnökség kiemelt főtisztje a gyakorlat idején a szituációs központ összekötő tisztjeként a gyakorlatvezetés, a kiképzendő állomány valamint az ellenőrző-értékelő csoport közötti megfelelő, szükséges és időbeni információt biztosította. Kiemelte, hogy a gyakorlat során nagy jelentősége volt a valós és a törzsgyakorlási feladatok időbeni összehangolásának.
Nemcsak a mindennapi életben, hanem a gyakorlat során is fontos a logisztikai biztosítás.

A gyakorlatvezetőségben a logisztikai támogatással kapcsolatos feladatokat Horváth Szabolcs alezredes, az MH ÖHP Logisztikai Műveleti Főnökség kiemelt főtisztje látja el.
A Clever Ferret 2014 gyakorlat egyik kiemelt célja a civil-katonai kapcsolatok megteremtésének, illetve erősítésének gyakorlása. Harnócz Gyula őrnagy, az MH ÖHP Civil-Katonai Kapcsolatok Főnökség főtisztje személyében magyar szakember is dolgozik az értékelők között. Feladata a gyakorlat során bejátszott, a CIMIC/INFOOPS/PSYOPS szakterületet érintő események kezelésének nyomon követése, értékelése.
A többnemzeti MLF HQ állománynak a gyakorlat során különböző feladatokat, incidenseket kell megoldania. A felkészülés időszakában ezeket az EXCON MEL/MIL (Main Event List/Main Incident List) csoport dolgozta ki, majd a gyakorlat során megküldi az adott szakterületeknek. Természetesen ezen a területen is számítanak a magyar katonák szakértelmére.

Szabó Sándor százados, az MH ÖHP Szárazföldi Hadműveleti és Kiképzési Főnökség főtisztje nemcsak a végrehajtás során, hanem már a gyakorlattervezés időszakában is aktív részese volt az EXCON MEL/MIL csapatnak.