Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar-horvát szárazföldi határ menti találkozó

Szöveg: MH ÖHP |  2016. december 4. 8:18

A kétoldalú nemzetközi rendezvények éves tervének megfelelően december 2-án Horváth Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott szárazföldi haderőnemi főnöke egynapos határ menti találkozó keretében fogadta Mate Ostović altábornagyot, a horvát szárazföldi haderő parancsnokát. 

1596024075

A megbeszéléseket a magas rangú vendég katonai tiszteletadással történő fogadása után Kaposváron, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred laktanyájában tartották, amelynek során a felek értékelték az elmúlt években kialakult és egyre bővülő két- és többoldalú katonai szakmai kapcsolatokat, és egyeztettek a jövőbeni szárazföldi és különleges műveleti együttműködés lehetőségeiről.

A megbeszélések során a horvát delegáció tájékoztatást kapott a Magyar Honvédség tevékenységéről a migrációs válság során a határ mentén, továbbá megtekintette a Dunántúli Ideiglenes Alkalmi Kötelék vezetési pontját.
Az 1566-os hősi szigetvári ostrom emlékezetére rendezett idei Zrínyi-emlékév jelentőségére külön hangsúlyt fektetve a két szárazföldi katonai delegáció tagjai a megbeszéléseket követően megtekintették a szigetvári várat.

A várvédőket és vezérüket mindkét nemzet történelmi emlékezete a legnagyobb katonai hősök között tartja számon. Ennek szellemében, a történelmi elődökre emlékezve a két delegáció közös koszorút helyezett el a szigetvári vár 1566-os védőinek tiszteletére emelt szoborcsoportnál.

1596024075

Fotó: Löbl Eszter