Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar katonák az Iraki Szabadság műveletben

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. február 5. 10:37

Mi tette szükségessé a missziót? Milyen szerepet vállalt benne a Magyar Honvédség? Milyen nehézségekkel kellett katonáinknak Irakban szembenézni? Ezekre a kérdésekre adott választ a Honvéd Kulturális Központ Missziós történetek című előadás-sorozatának vendége, dr. Hautzinger Gyula nyugállományú ezredes, katonai elemző, a Babiloni Képes Krónika írója január 30-án a Stefánia palotában.

Tíz éve történt: magyar katonai részvétel az Iraki Szabadság műveletben címmel tartott előadást dr. Hautzinger Gyula, aki ráadásul első kézből számolt be az Irakban történtekről, hiszen az akkor ötvennégy éves főtiszt a Nemzetközi Közép-dél Hadosztály logisztikai főnökeként vett részt 2003 augusztusa és 2004 júliusa között az Iraki Szabadság műveletben. Ebben a beosztásában egyben a hadosztály logisztikai egységeinek, a lengyel logisztikai és a magyar szállító zászlóaljnak szakmai elöljárója is volt.


1595966544

Hadműveleti területen a magyar szállító zászlóalj

A rendezvényen az érdeklődőkön kívül részt vettek az iraki misszióban szolgálatot teljesítettek, az izgalmas, nem kevés ellentmondást generáló misszió létrejöttét, alakulását itthonról irányító, figyelemmel kísérő korábbi vezetők, és napjaink fiatal logisztikusai is. 
A pódiumbeszélgetés előtt Hautzinger ezredes korábban nyomtatásban megjelent Babiloni Képes Naplójának gazdag képanyagát is megtekinthette a közönség.

Az előadás során eddig a nyilvánosság előtt nem ismert részleteket tudhatott meg a közönség a katonai beavatkozás nemzetközi hátteréről, az amerikai felkérésre felállított magyar szállító zászlóalj összekovácsolásáról, a hadműveleti területen 2004 végéig szolgálatot teljesítő alakulat felszereléséről és kiküldéséről. A tények és adatok mellett számtalan érdekesség is elhangzott. Kiderült, milyen feladataik voltak odakint a magyar katonáknak, és miként zajlott veszéllyel teli életük a közel-keleti országban.

A hozzászólások során megerősödött a vélemény: csak szervezetszerű, a várható feladatokra felkészített, pontos célokkal rendelkező alakulatot (alegységet) szabad nemzetközi feladatokra kiküldeni. Ez az iraki misszió egyik legnagyobb tanulsága, illetve az, hogy a magyar katonák az ellentmondások ellenére is mindvégig nagyszerűen helytálltak.

1595966544

Járőrözés közben