Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar tartalékosok a „Berlini Fal” katonai járőrversenyen

Szöveg: H. D. |  2015. április 28. 17:45

A Bundeswher Berlini Tartományi Tartalékos Szervezete ötödik alkalommal rendezte meg a „Berlini Fal” elnevezésű  katonai járőrversenyt Berlin egyik kerületében, Rudowban. Az április 25-ei versenyen a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) budapesti szervezetének egyik csapata is részt vett.

1595992815

A magyar csapat – Szabó Levente nyugállományú ezredes, Pintér Endre nyugállományú ezredes, dr. Hajós Dezső nyugállományú ezredes, dr. Zöllei Zoltán nyugállományú ezredes, illetve Kovács Imre nyugállományú ezredes, csapatmenedzser – a több éves jó együttműködésnek köszönhetően, Frank Eick tartalékos alezredes, a Bundeswher Berlini Tartományi Tartalékosok Szövetsége elnökének meghívására vett részt a nemzetközi versenyen.

A 28 csapatból álló mezőny nagy része német aktív és tartalékos katonákból állt, de indultak a megmérettetésen az osztrák, a brit, a francia és az amerikai tartalékos katonák is. A verseny ismertségét jelzi, hogy a katonai csapatok mellett a berlini rendőrség, a német technikai segítő szolgálat valamint a berlini önkéntes tűzoltók csapatai is rajthoz álltak a 10 és 25 kilométeres távok valamelyikén.

1595992815

A megnyitót a regisztráció és a felszerelés ellenőrzése előzte meg, hiszen a verseny kiírásában szerepelt, hogy minden csapattagnak egy 7 kilogrammnál nehezebb hátizsákot kellett vinnie magával a teljes távon. A haladást különféle erőpróbák – például általános katonai, haditechnika és biztonságpolitikai ismereteket felmérő, valamint ügyességi feladatok – nehezítették.

A 10 kilométeres távon tíz feladatot kellett teljesíteniük a résztvevőknek, egyebek mellett teherautó húzást, tűzoltó felszerelés összeszerelést és használatot, árvízi védekezéshez szükséges védfal építést homokzsákokból, valamint egészségügyi gyakorlati ismereteket.

1595992816

A nap végén az összesített értékelés során a Matasz budapesti szervezetének csapata a 3. helyért járó serleget és személyre szóló okleveleket vehetett át Frank Eick tartalékos alezredestől.

1595992816

Az egyes csapatok célba érkezése és az ünnepélyes eredményhirdetés közötti időszak kiváló lehetőséget biztosított a barátkozásra és ismerkedésre, ehhez a házigazdák semmi mással nem pótolható feltételeket teremtettek, hisz a német technikai segítő szolgálat élesben gyakorolta a célállomás területén a tábori körülmények közötti élelmezési ellátást, de más résztvevő nemzetek is hoztak kóstolót a konyháik ismert ízeiből.

1595992816

A Szabó Levente nyugállományú ezredes által vezetett magyar csapat a versenyre vezető utat felhasználta arra, hogy Drezda északi temetőjében gyertyát gyújtson a második világháború során a városban elhunyt magyarok emlékhelyén.

A versenyt megelőző napon a csapat tagjait hivatalában fogadta Hajnik László ezredes berlini véderő attasé, valamint Potsdamban a Bundeswhwer Összhaderőnemi Hadműveleti Központjában is tisztelegtek a missziókban elhunyt katonák emlékművénél.  A potsdami látogatás arra is lehetőséget teremtett, hogy az ott szolgálatot teljesítő Nagy Attila alezredes, magyar katonai összekötő bemutathassa a Hadműveleti Központ felépítését és működését.

1595992816
Címkékjárőr