Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már nem a béke szigetére indulnak

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. február 25. 14:51

Az elmúlt időszak tapasztalatai azt bizonyítják, hogy az egykor béke szigetének nevezett Sínai-félsziget mára puskaporos hordóvá vált – jelentette ki Huszár János dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) szárazföldi haderőnem főnöke február 25-én, Székesfehérváron.

A Sínai-félszigeten állomásozó, Multinacionális Erők és Megfigyelők békefenntartó misszió Magyar Kontingens (MFO MK) tizennyolc főből álló, 36. váltása állományának ünnepélyes kibocsátórendezvényén, Huszár János dandártábornok azon elvárásának adott hangot, miszerint az állomány a biztonsági előírásokat mindig maradéktalanul betartva végezze el feladatait.

1595949912

„A félszigeten a biztonsági környezet megváltozott. Ez ugyan nem szorítja háttérbe a rendészeti és nyomozati jellegű alaprendeltetési feladatokat, de jelentős plusz terheket jelent a rendészalegység szervezeténél" – közölte a dandártábornok.

Hallhattuk azt is, hogy „A magyar békefenntartás nemzetközi politikai dimenziói"  című tudományos kutatási program részeként megkezdődött az MFO-missziót érintő kutatási munka. Ennek keretében dr. Kalmár Zoltán, a Pannon Egyetem habilitált egyetemi docense adatgyűjtés céljából, a tervek szerint a közeljövőben látogatást tesz majd a műveleti területen a most kiutazó kontingensnél. Huszár János dandártábornok szerint a kutatási eredmények alapján készülő cikkekből és könyvből „a befektetett energia értékének sokszorosát profitálhatja a misszió és a Magyar Honvédség egyaránt".

1595949913

A honvedelem.hu kérdésére válaszolva Nagy Attila mérnök alezredes, a kontingens parancsnoka elmondta: kicsit nehezebb dolguk lesz, mint a korábbi váltásoknak.

„Többször és sűrűbben kell járőröznünk a térségben, és a tábor elhagyására vonatkozó, megszigorított biztonsági intézkedések is nehezítik feladatainkat" – nyilatkozta a parancsnok.

Az MFO-misszióban a magyar kontingens katonai-rendészeti és nyomozati feladatokat lát el. Felügyelik és irányítják a táborok közötti közlekedést, ellenőrzik a katonai rend és fegyelem betartását, valamint végzik a táborokba érkező és induló személyek, illetve gépjárművek ellenőrzését. Feladataik közé tartozik továbbá a különböző rendezvények biztosítása, a személy- és szállítmánykísérés, továbbá a járőrszolgálat ellátása is.

1595949913

Fotó: a szerző felvételei