Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már olvasható „A Tatai Patara”

Szöveg: Takács Vivien |  2017. május 6. 9:21

Hrubos-Takács Róbert hiánypótló, „A Tatai Patara” című alkotását mutatták be és méltatták Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban a napokban.

1596031539

A rendezvényen dr. Négyesi Lajos nyugállományú alezredes, hadtörténész ismertette az események történelmi hátterét, illetve bemutatta, hogyan működött a patara, azaz petárda, amellyel a Pálffy Miklós vezette magyar, német, spanyol és vallon alakulatokat összefogó, mintegy 3500 fős sereg 1597. május 23-án hajnalban berobbantotta a tatai vár kapuját, majd lerohanta az erődítményt.

A történelmi kalandregényről az író, Hrubos-Takács Róbert beszélt. Röviden ismertette a tizenegy fejezetes könyvet, kiemelve egy-egy érdekességet. Egyebek mellett elhangzott, hogy Pálffy Miklós felesége a híres bankár-kereskedő család leszármazottja, Fugger Mária Magdolna volt. „A könyv azért értékes, mert számos olyan dolgot sikerült belecsempészni, amiből sokat tanulhat egy középiskolás, ha elolvassa. Még akkor is, ha nem igazán kedveli a történelmet" – mondta a szerző.

1596031539

Hrubos-Takács Róbert a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a közel ötszáz oldalas könyv csúcspontja az az egy nap, amikor a sereg berobbantja a kaput. „Pálffy Miklós különleges technikával dolgozott, ami halála után teljesen el is tűnt a csatamezőkről" – hangsúlyozta az alkotó.

A könyvbemutató végén Zombori Mihály, a könyv kiadója, a ZOFI Kft. ügyvezetője – aki csapatával évek óta rendezője a Tatai Patara Hagyományőrző Fesztiválnak – az idei, immár tizedik alkalommal megrendezendő egész hétvégés programról beszélt. Elmondta: a különböző országokból érkező, közel négyszáz hagyományőrző csatajelenetekkel és egyéb más színes programokkal várja az érdeklődőket május 19-21. között Tatán.

1596031539

Fotó: a szerző felvételei