Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Martfűi diákok tekintették meg a Szolnoki Hadkiegészítési Szakgyűjteményt

Szöveg: Molnár János őrnagy |  2015. február 28. 18:47

A Fiatalon és képzetten a kisvárosból elnevezésű pályázaton részt vevő diákok látogatták meg a Szolnoki Hadkiegészítési Szakgyűjteményt február 21-én.

1595988642

A martfűi Damjanich János Gimnázium tanulói múzeumpedagógiai játék keretében ismerkedtek meg a Sorkatonai emlékkiállítás termeivel és a katonai toborzással. A gyerekek az interaktív kiállítási területen nemcsak megtekintették a kiállított ruhadarabokat, de fel is próbálhatták a málhamellényt, rohamsisakot, barettsapkát és a málhazsákot is.

2004. november 3-án leszerelt az utolsó hadköteles katona, így a sorkatonai szolgálat egykori tárgyi emlékeit ma már csak gyűjtemények és kiállítások alkalmával, illetve a családjukban egykor sorkatonai szolgálatukat letöltött rokonok történeteiből, elmondásaiból ismerhetik meg a fiatalok. A Magyar Honvédség kötelékébe napjainkban már csak önkéntes alapon lehet jelentkezni, a katonai toborzók országszerte várják a honvédelem iránt érdeklődő és elkötelezett fiatalok jelentkezését. A szolnoki toborzók is fáradhatatlanul járják a környező megyéket, tájékoztatókat tartanak, melyek hatására a fiatalok körében egyre népszerűbb a katonai pálya. Ezt bizonyítja, hogy a múzeumot rengeteg diák látogatja, akik érdeklődve nézegetik a kiállítás darabjait, és fáradhatatlanul „bombázzák" kérdéseikkel a toborzókat vagy éppen Mészáros Anikó tárlatvezetőt. Vannak olyanok, akiket a hazaszeretet, az egyenruha iránti tisztelet, a kalandvágy, a kihívások vagy a külföldön teljesíthető katonai szolgálat terel a toborzók irányába.

1595988643

Az egyéni motiváció, az érdeklődési kör eltérő lehet, de a Magyar Honvédség stabil, kiszámítható egzisztenciát, biztos munkahelyet kínál az elhivatottak számára. Bármilyen indíttatás vezérelje is a jelentkezőt, első lépésként a toborzóirodát kell felkeresnie, itt tud jelentkezni önkéntes műveleti tartalékos vagy szerződéses katonai szolgálatra.
A honvédség magas követelményt támaszt a pályázókkal szemben. A felvételi eljárás kiterjed a jelentkező fizikai, pszichikai, egészségügyi állapotára, valamint feddhetetlen előéletére.
Aki viszont ezeknek megfelel, az előtt nyitva áll a honvédség „kapuja".

1595988643

Fotó: Bencsikné Kocsis Eszter