Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meg kell becsülnünk a múltat

Szöveg: Antal Ferenc |  2017. november 3. 23:27

Ha nem ismerjük a múltat és nem tudunk megfelelő tanulságokat levonni belőle, nem tudunk igazi és emberséges jövőt építeni − jelentette ki dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a „Tiszteletadás Napja” elnevezésű programsorozat keretében rendezett konferencián, november 3-án, pénteken, Balmazújvárosban.

1596040844

A konferencia alapját egy nagyszabású együttműködés adta, amely a város önkormányzata, valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör debreceni szervezete között jött létre. Ennek célja, hogy az első világháború balmazújvárosi áldozatainak sírhelyeit felkutassák, a város kegyeleti kultúrájának továbbápolása érdekében.

A kezdeményezés − egyedülálló módon − a helyi oktatási intézmények diákjainak bevonásával történt meg.

A városi önkormányzat, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár és a Balmazújvárosi Református Egyházközség közös szervezésében megvalósult szakmai rendezvényen dr. Simicskó István úgy fogalmazott: példaértékű összefogás eredményeképp jött létre a konferencia, és ami a legfontosabb: képes volt megszólítani a fiatalságot.

Napjaink válságos helyzetében fontos, hogy mi, magyarok megtartsuk keresztény értékeinket, törődjünk a múltunkkal, ápoljuk és őrizzük elesett hőseink emlékét – mondta a honvédelmi miniszter, majd gróf Széchenyi Istvánt idézve hozzátette: „Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli a múltját, nézd meg a temetőit."

1596040844

Ehhez kapcsolódóan dr. Simicskó István rámutatott a megbecsülés fontosságára, hiszen ha egy nép képes tisztelni, becsülni a múltját, akkor képes ebből erőt meríteni, és így képessé válik egymás megbecsülésére is. „Nekünk a tisztelet kultúráját kell építenünk a tiszteletlenség helyett, mert manapság is vannak szent ügyek, amikért érdemes harcolni" – tette hozzá.

A tárcavezető ezt követően a magyar katonák első világháborús szerepvállalásáról, majd a háborút lezáró trianoni diktátumról szólt. Ahogy mondta: „ezt a tragédiát is képesek voltunk felülírni és meghaladni, hiszen a magyar parlament úgy döntött, hogy június 4-e tragikus napját a magyar összetartozás napjává nyilvánítja, ezáltal erőt adhatunk a ma nemzedékének is."

1596040844

A honvédelmi miniszter beszédét követően dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka méltatta a magyar katonai hagyományokat, hangsúlyozva, hogy a magyar honvéd napjainkban is kész életét áldozni a hazáért.

A hivatalos megnyitó után a rendezvény előadásokkal folytatódott, ahol többek között Balmazújváros első világháborús szerepéről, valamint helytörténeti sajátosságairól esett szó.

1596040845

Fotó: Rácz Tünde