Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megalakult a Nemzeti Kibervédelmi Intézet

Szöveg: Kovács Zoltán |  2015. október 28. 17:37

Az internet biztonságtechnika kihívásainak megfelelve október 1-jén megalakult az állami és önkormányzati szervek elektronikus információs rendszerei védelmét támogató Nemzeti Kibervédelmi Intézet, az NKI – jelentette be a bemutatkozó sajtótájékoztatón dr. Szabó Hedvig nb. dandártábornok, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatója és dr. Bencsik Balázs, az intézet vezetője október 28-án, szerdán, Budapesten.

1596003049

Mindannyian tapasztalhatjuk az internet világában, a kibertérben böngészve, hogy egyre valósabb és egyre nagyobb veszély a kiberbűnözés. Illetve a hírekben már a kiberterrorizmusról is hallhatunk. Gondoljunk a számítógépeinket, elektronikus leveleinket és adatainkat veszélyeztető vírusokra, vagy a terrorszervezetek és a különböző kiberbűnözők által megtámadott honlapokra, tárhelyekre. Csak a közelmúltból emlékezhetünk a SONY szervereiről kiszivárogtatott levelekre, több nemzetközi híresség netre feltöltött privát, telefonos fotóira vagy akár az amerikai titkosszolgálatok adatait közzétevő Edward Snowden-re.

Ebben a helyzetben nemcsak az állampolgárok kibervédelméről kell gondoskodni, hanem központi kérdéssé válik az ország, a kormányzati szféra és például a most kialakuló e-közigazgatási rendszer megfelelő biztonsága – hangzott el a szerdai bemutatkozó rendezvényen.

Az újragondolt szervezeti rendszerben, a kérdéskörrel foglalkozó szervezeteket, feladatokat és szolgáltatásokat fogja össze, koordinálja és végzi a most megalakult Nemzeti Kibervédelmi Intézet.

A sajtórendezvényen bemutatták az kibervédelmi rendszer működését az internetes támadás észlelésétől, a támadó kártevő azonosításán és működésének felderítésén keresztül a veszély elhárításáig, a vírusról és viselkedéséről szerzett információk, akár nemzetközi szintű feldolgozásáig és megosztásáig.

1596003050

A közel 4000 ügyfél természetesen nem csak akkor kerül kapcsolatba a Nemzeti Kibervédelmi Intézet szakembereivel, amikor már megtörtént a baj, hanem már egy új rendszer tervezéséhez, kiépítéséhez, illetve a már meglévő informatikai rendszerek biztonságos üzemeltetéséhez is folyamatos támogatást nyújt az intézet.

Természetesen az olyan önálló és független informatikai rendszereket üzemeltető kormányzati intézményekkel, mint például a Honvédelmi Minisztérium is, fontosnak tartják az együttműködést, hiszen az üzemeltetés során külön-külön megszerzett információk és tapasztalatok, akár a külföldi partnerszervezetekkel is történő hatékony és kölcsönös megosztása, minden résztvevő kiberbiztonságát egyaránt növeli.

1596003050

Fotó: illusztráció