Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemlékezés a doni katasztrófa évfordulóján

Szöveg: bocskaidandar.hu |  2013. január 11. 14:53

„Előttük tisztelgünk most. A hősiesség, az önfeláldozás és a becsület előtt. A sírok lehetnek jeltelenek, de az ott nyugvók emlékét mindig megőrizzük.” Ezekkel a szavakkal emlékezett Lippai Péter ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese a II. világháború doni áldozataira a debreceni Honvédtemető panteonjában.

1595947542

Hét évtizeddel ezelőtt német nyomásra a 2. magyar hadsereg elindult a keleti frontra, ahol sorsa megpecsételődött. A magyar bakák a Don-kanyar 208 kilométeres szakaszán alakították ki védőállásaikat, s a mínusz negyvenfokos hidegben megfelelő felszerelés nélkül, a fáradtságtól elcsigázottan, „puszta kézzel" szálltak szembe a többszörös túlerőben lévő szovjet csapatokkal. A kétszázezres sereg ellen végül 1943. január 12-én indult meg a megsemmisítő vereséget eredményező támadás a Donnál.

A doni katasztrófa 70. évfordulójára szervezett koszorúzáson a Hadirokkantak Debreceni Szervezete nevében Varga László olvasta fel a Don-kanyarnál című verset, melyet egy ott szolgáló katona vetett papírra, a Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület debreceni csoportja pedig korhű egyenruhában tisztelgett a hősök emléke előtt.