Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jogászokat köszöntött a honvédelmi miniszter

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. január 11. 15:41

Hende Csaba honvédelmi miniszter állófogadáson köszöntötte a minisztérium jogászait január 11-én.

1595947542

Az év elejei köszöntő apropója, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) jogi területe az elmúlt több mint két évben kormányzati összehasonlításban is rendkívül magas színvonalú munkát végzett, a 2010-ben kitűzött törvényi szintű jogalkotási feladatait 2013-ra végrehajtotta. A négy új törvény, azaz a 2011-ben elfogadott honvédelmi törvény (új Hvt.), a „Magyarországon települő külföldi katonák jogait és nyilvántartását" szabályozó törvény (Küfe tv.), továbbá az önkéntes tartalékosok és sorkatonák adatkezelését szabályozó törvény, valamint a 2012-ben elfogadott jogállási törvény (új Hjt.), az évek során megváltozott körülményeknek és elvárásoknak megfelelő, korszerű jogszabályok.

Az új Hvt., valamint az új Hjt. szakszerű előkészítését a statisztika is mutatja. A Hvt. esetén a benyújtott szöveghez mindösszesen csak huszonnégy, míg a Hjt.-hez huszonegy módosító javaslat érkezett, szemben a más jogállási törvényekhez benyújtott, esetenként százas nagyságrendű módosítójavaslat-csomagokkal. A Hvt. végszavazásakor a háromszáznyolcvanhat fős Országgyűlésben negyvenheten, míg a Hjt. végszavazásakor összesen nyolcvannyolcan szavaztak ellene. A Küfe tv.-t ellenszavazat nélkül, csupán harminchat tartózkodással fogadta el a Tisztelt Ház.

A jogalkotási munkának természetesen nincsen vége. Az új Hjt. összes végrehajtási rendeletét ez év tavasz végéig meg kell fogalmazni, írni. Ezenkívül egy olyan − a honvédelmi adatkezelésről és az adatok nyilvántartásáról szóló új és komplex − törvényt is elő kell készíteni, amelyre a honvédelem területén még nem volt példa.

1595947542

Az elvégzett és az elvégzendő feladatok jelentette kihívást nemcsak a statisztika mutatja. A HM két jogi területtel foglalkozó főosztályának számos egyéb területen is helyt kell állnia. A 2011 novemberében végbement szervezeti átalakítás egyik fontos eleme volt az, hogy a jogi szakterületi feladatok koncentrálása teljes körűen megvalósult, amelynek következtében a jogi ügyekkel foglalkozó főosztályok szakmai tekintetben a HM és a Magyar Honvédség központi szerveinek „kiszolgálójává" váltak. A Jogi Főosztály a kodifikáción (jogalkotáson) túl felelős a nemzetközi jogi (hadijogi) területért, a kormányzati koordinációért, valamint a minden egyéb területet átölelő általános jogi állásfoglalásokért (legyen az társadalombiztosítás- vagy munkajog, közbeszerzés stb). Az Igazgatási és Jogi Képviseleti Főosztály az igazgatási és fegyelmi eljárások során a HM vezérkari blokkot is teljes mértékben kiszolgálja, illetve képviseli a tárcát a bíróság előtti eljárásokban − ezáltal egyszerre „belső ügyészei" és „külső ügyvédei" a HM-nek.

Fotó: Galovtsik Gábor