Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemlékezés a hetvenhét évvel ezelőtti doni katasztrófa hőseiről

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: archív illusztráció |  2020. január 7. 8:31

A hetvenhét évvel ezelőtt bekövetkezett doni katasztrófa, valamint az azt megelőző Don menti hídfőcsaták hőseire emlékeznek január 10-én, a budai Várban.

A Honvédelmi Minisztérium, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Honvéd Hagyományőrző Egyesület közös szervezésében rendeznek január 10-én központi ünnepséget, amely délelőtt 11 órakor a Budavári Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban (Mátyás templom) katonai tiszteletadással bemutatott megemlékező misével kezdődik. A szentmisét Berta Tibor ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke mutatja be.

Ezt követően a doni katasztrófa 77. évfordulója alkalmából központi megemlékezés kezdődik 12:45-től a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán, ahol a jelenlévők többek között koszorúzással és kegyeleti imákkal adóznak a hősök emléke előtt.

Több éves hagyományt követve ezen a rendezvényen veszi át Jásdi Balázs, a XX. Doni Hősök Emléktúra főszervezője a rendezvény útbaindító parancsát, amellyel kezdetét veszi a több, egymást követő hétvégén, immáron országos szinten végrehajtott emléktúra.

A megemlékező rendezvényen a Honvédelmi Minisztérium képviseletében jelen lesz Németh Szilárd parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes.

1596074563