Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megérkezett Budapestre az a hét magyar állampolgár, akik Vuhan városából jelezték hazatérési szándékukat

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Rácz Tünde |  2020. február 2. 20:58

Február 2-án, vasárnap este landolt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a Magyar Honvédség Airbus A319-es csapatszállító repülőgépe, fedélzetén azzal a hét magyarral, akit a kínai Hupej tartományból szállítottak haza a koronavírus-járvány miatt.

1596075663

Nyolc ott tartózkodó magyarból heten kérték kimentésüket a kínai Hupej tartomány Vuhan városából, amely a koronavírus gócpontja. A Külgazdasági és Külügyminisztérium korábban azt közölte: az evakuálás csak légi úton oldható meg, ezért felvették a kapcsolatot Franciaországgal, hogy a francia és más uniós állampolgárokért a hétvégén Kínába indított repülőgéppel a magyarok is visszatérhessenek Vuhanból Európába. A francia repülőgép vasárnap érkezett Istres-be, ahol a magyarok átszálltak a Magyar Honvédség repülőgépére, amellyel az esti órákban érkeztek meg Budapestre. A hét magyart a repülőtérről a Szent László Kórházba szállították, ahol karanténban, megfigyelés alatt tartják őket.

Eddig a világ több mint húsz országából jelentettek koronavírus-fertőzéseket, az ENSZ egészségügyi világszervezete a héten nemzetközi vészhelyzetet hirdetett a járvány miatt. A külügyi tárca a hazaszállítás előtt hangsúlyozta, hogy magyar megbetegedésről sem itthon, sem külföldön nem tudni, míg az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy tájékoztatott: minden magyar kórház felkészült az esetleges koronavírusos betegek fogadására.

GALÉRIA