Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megjelent az angolai békeműveletet bemutató kötet bővített kiadása

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2017. november 11. 7:11

Megjelent az angolai békeműveletet bemutató kötet bővített és átszerkesztett kiadása. A könyvet november 10-én, pénteken, az afrikai ország függetlenné válásának évfordulóján mutatták be a fővárosban.

1596041134

Az angolai nemzeti ünnepen tartott rendezvényen Lizeth Pena, a Dél-Afrika nyugati részén található állam budapesti nagykövete elmondta: országa 1975. november 11-én vált függetlenné, első elnöke pedig Antonio Agostinho Neto volt; az egykori portugál gyarmat éppen negyven évvel ezelőtt kötötte meg első együttműködési szerződéseit Magyarországgal. A nagykövet hangsúlyozta: Magyarország töretlen jóindulatát jelzi, hogy békefenntartókat küldött az előző század kilencvenes éveiben Angolába.

1596041135

Dr. Demkó Attila, a Honvédelmi Minisztérium Védelempolitikai Főosztályának vezetője beszédében elmondta, hogy Magyarország számára Angola fontos afrikai partner, amely a régió egyik leggyorsabban fejlődő állama. Magyarország ösztöndíjakkal segíti az angolai diákok képzését, gazdaságélénkítő programokat hajt végre, illetve erőfeszítéseket tesz a kereskedelem erősítésére.

A főosztályvezető kitért a most bemutatott, Magyar katonák és rendőrök az ENSZ angolai békeműveletében című könyvre, megjegyezve, hogy a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és az Angolai Nagykövetség együttműködésében megjelent kötet egy fontos missziót mutat be. Az 1991-től 1999-ig tartó ENSZ-küldetés (UNAVEM) az első olyan missziók egyike volt, amibe Magyarország békefenntartó katonákat küldött.

1596041135

Gulyás András, Magyarország egykori angolai nagykövete a kötetet méltató beszédében kiemelte: a most portugál nyelven, kibővítve és átszerkesztve megjelent kötet „gerincét" dr. Besenyő János ezredes, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely vezetője jegyzi, és a misszióban részt vett katonák, valamint rendőrök személyes visszaemlékezésein túl fontos dokumentumokat, illetve képeket tartalmaz; a misszióban összesen kilencven magyar tiszt vett részt. A könyv erényének nevezte, hogy az ELTE professzorai – Búr Gábor és Rákóczi István tanszékvezetők – kiegészítették a kötet portugál nyelvű kiadását például Angola története és a magyar kapcsolatok bemutatásával.

1596041135

Dr. Besenyő János ezredes a honvedelem.hu kérdésére elmondta: az ötszáz példányban nyomtatásba került bővített kiadás majdnem kétszáz oldalas, és az eredetileg 2013-ban megjelent tanulmányt még több interjúval, illetve személyes visszaemlékezéssel egészítették ki.

A kötet szerzői között szerepel az eddig említetteken túl Horváth Sándor biztonsági tanácsadó, aki két évig maga is jelen volt – mint kiképző – a misszióban.

1596041136

A kézikönyvként is forgatható kötet jól illeszkedik azon kiadványok sorába, amelyeket a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely közreműködésével eddig megjelentettek, hiszen az intézmény egyik célja, hogy a fellelhető tudásanyag összefoglalásával támogassa a honvédség misszióit. „A nyugat-szaharai, a közép-afrikai és a szomáliai misszióba készülőket is a mi könyveink alapján készítik fel" – mutatott rá dr. Besenyő János ezredes.

1596041136

Fotó: Rácz Tünde