Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a mezőkövesdi üzemanyagbázis kármentesítése

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. május 3. 13:24

A Magyar Honvédség tulajdonában lévő, jelenleg használaton kívüli Mezőkövesd Üzemanyagbázison megkezdődtek a terület kármentesítési munkálatai.

Az Európai Unió Kohéziós Alapja (KA) támogatásával és a Magyar Állam társfinanszírozásával megvalósuló – KEHOP-3.3.0-15-2017-00005 – „Mezőkövesd Üzemanyagbázis kármentesítése" című projekt célja a felszín alatti vizek és a földtani közeg szennyezettségének minimalizálása az érintett területek kármentesítésével.

A mezőkövesdi katonai repülőtér kiszolgálását korábban végző üzemanyagbázison az 1990-es évek végéig kerozint és benzint tároltak. A tárolótartályok műszaki állapotából adódóan a területen szénhidrogén szennyezés alakult ki, emiatt elengedhetetlenné vált a környezeti károsodások felszámolása.

A 2,080 milliárd vissza nem térítendő európai uniós támogatásból megvalósuló projekt hozzájárul a szennyezett területek rehabilitációjához és ezáltal a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban meghatározott eredmények eléréséhez. A várhatóan 2023 decemberéig befejeződő kármentesítési projekt megvalósítása jó példát jelent arra, hogy a Magyar Honvédség munkája során nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosságra is.

További információ kérhető:
Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal
Cím: 1135 Budapest XIII., Lehel utca 35-37.
E-mail: [email protected]
Honlap: www.hm.vedelemgazdasagihivatal.kormany.hu/kehop-palyazatok

(A Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal sajtóközleménye.)