Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a Saber Junction 2016 gyakorlat

Szöveg: bocskaidandar.hu |  2016. április 6. 6:57

Húsvét óta folyamatosan érkeznek a csapatok a németországi Hohenfels gyakorlóterére, ahol amerikai vezetéssel 16 NATO- és partnerállam katonái gyakorlatoznak egy fiktív krízisreagáló művelet keretében. Ennek során védelmi, támadó és béketámogató mozzanatokat fognak párhuzamosan végrehajtani.

1596011435

Összesen mintegy ötezer katona részvételével számolnak az egy hónaposra tervezett „Saber Junction 2016" gyakorlaton, amelyen a főszerepet az amerikai 173. Légi Szállítású Dandár harccsoportja játssza, az alegységnek ugyanis ez a gyakorlat jelenti a harckészséget ellenőrző minősítő vizsgát. A már hosszú évek óta rendszeresen megtartott gyakorlaton idén a Magyar Honvédséget az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. Lövészzászlóaljának törzse, valamint a rá épülő zászlóaljharccsoport  alegységeinek és modulelemeinek parancsnokai képviselik.

A magyar kontingens a helyszínen kialakított vezetési ponton, de a szimulációs térben fog tevékenykedni a valós térben is csapatokat irányító amerikai dandártörzs vezetése alatt. A debreceni zászlóaljtörzsnek ezáltal jó lehetősége nyílik az őszre tervezett saját CREVAL (Combat Readiness Evaluation – Harckészségi Minősítés) gyakorlatra történő felkészülésre, ahol a teljes zászlóalj-harccsoport nemzetközi környezetben mérettetik meg. (A 39-es zászlóalj az elmúlt hat évben már kétszer esett át sikeresen ilyen minősítő gyakorlaton!)

1596011435

A magyar kontingens első hete – az élet- és munkakörülmények megteremtését követően – beillesztő és felkészítő foglalkozásokkal telt. A végrehajtó állomány „három műszakban" kapta meg a felkészítést a gyakorlatot támogató számítógépes szimulációs rendszer kezelésére. A felkészítés szüneteiben a zászlóaljparancsnok elgondolása alapján ismeretbővítő foglalkozásokra került sor és megkezdődött a rendelkezésre álló anyagok alapján a helyzet értékelése és a feladat tisztázása.

Ezzel párhuzamosan a debreceni dandár által biztosított elemző-értékelő csoport ötnapos központi felkészítésen vett részt, ahol megismerték a gyakorlat alaphelyzetén kívül, a döntnökölés és értékelés aktuális alapelveit, a gyakorlótér és a gyakorlat speciális biztonsági, környezetvédelmi és munkavédelmi szabályait, valamint ők is felkészítést kaptak az általuk használt technikai és imitációs eszközökre.

1596011435

Fotó: MH 5. Bocskai István Lövészdandár