Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött Kapuvár „ostroma”

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2019. június 22. 14:10

Alig kezdődött el a három napos Kapu Vára Fesztivál, amikor a jelenlévő török hagyományőrző csapatok kapitánya máris ultimátumot adott a várat védő magyar kapitánynak: önként megadják magukat, (és átadják a kapuvári vár kulcsait), vagy…

1599204416
Nem kell beható történelemismeret ahhoz, hogy a mondat folytatását ki lehessen találni. Főleg azoknak, akik már negyedik alkalommal szemlélték június 21-én a fesztivál ünnepélyes megnyitójára felsorakozott hagyományőrző csapatok mustráját.

A katonai hagyományok őrzésének fontosságát emelte ki megnyitó beszédében Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős államtitkára – egyben a fesztivál fővédnöke is –, aki úgy fogalmazott: a hagyományőrzés összetett, mert egyszerre óvjuk és átadjuk azt a szellemiséget, melyet elődeink őriztek.

1599204416
„A történelmi lángot őrzők hazaszeretete példa lehet a mai fiatalok számára, akiknek szeretnék megmutatni: meg kell őrizni örökségünket. Ilyen például II. Rákóczi Ferenc fejedelem emlékezete is, kinek munkássága hosszú évszázadokig hatott. Család, közösség, haza, a múlt tisztelete, és a jelen értékek megbecsülése: ezt adja ez a fesztivál a vendégeknek, melyet a Honvédelmi Minisztérium örömmel támogat" – fogalmazott a helyettes államtitkár. Hozzáfűzte: a honvédelmi és haderőfejlesztési program célja, hogy hadseregünk mind létszámában, mind technikai felszereltségében az élen járjon a régióban, mert az első a magyar emberek biztonsága. Hallhattuk: a programnak több fontos eleme van, de ezek közül is kiemelkedik az önkéntes tartalékos rendszer, melynek keretében hazánk minden járásában lesz legalább egy területvédelmi század.

1599204416
A hagyományőrző csapatok a korhű „vivát" felkiáltással fogadták a szavakat, és hasonló örömmel nyugtázták, amint a helyettes államtitkár, valamint Hamar György polgármester csapatzászlójukra kötötte a fesztivál szalagját.

A megnyitót követően a fesztivál meghívott díszvendégei – többek között Erdélyi Lajos – koszorút helyeztek el a kapuvári hajdúk szobránál.

1599204417
A rendezvényre hazánk számos településéről, így például Várpalotáról, Tatáról, Gyulakesziről, Sárvárról és Ráckevéről is érkeztek hagyományőrzők.

1599204417
Fotó: a szerző felvételei