Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődtek a nyári programok a pákozdi katonai emlékparkban

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2017. június 23. 19:21

Elindult az ötödik Emlékparki Nyár programsorozat június 23-án, pénteken a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti emlékhelyen. A rendezvényen Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes úgy fogalmazott, mindenkinek kötelessége emlékezni a jövőre éppen 170 éves Magyar Honvédség első nagy hőstetteire.

1596034576

Az államtitkár hangsúlyozta, nemcsak az 1848-49-es szabadságharc, hanem az azóta megvívott csaták és háborúk hőseire is emlékezni kell. „Az első és a második világháborúban, az 1956-os forradalom alatt, illetve a békefenntartó szolgálatban elhunyt hőseink akkor nyugodhatnak békében, ha tetteikre jól emlékezünk" – fűzte hozzá. Ez – szavai szerint – azt jelenti, nem elég felidézni a hősök tetteit, hanem ezt a tudást tovább kell adni a fiatalabb nemzedéknek, be kell mutatni nekik a történelmet. „Nemcsak fejet hajtunk és nemcsak elhelyezzük az emlékezet virágait, hanem tudjuk, hogy van más kötelességünk is: emlékezni és emlékeztetni" – emelte ki.

1596034577

Vargha Tamás rámutatott, hogy az emlékpark számtalan programot kínál az érdeklődőknek, az emlékművek mellett egy korabeli ’56-os harckocsi és lövészárok van a területén. Az immár ötödik alkalommal megrendezett nyári programsorozat részeként továbbá első világháborús kiállítás és vetélkedők is várják a gyerekeket és a felnőtteket – tette hozzá. Az államtitkár úgy fogalmazott, a programok arra szolgálnak, hogy ápoljuk azoknak a hősöknek az emlékét, akik életüket áldozták.

1596034577

Az emlékpark honlapján fellelhető információk szerint a programsorozat augusztus 20-ig tart, és ez idő alatt ingyenes koncertek, kiállítások, könyvbemutatók és honvédelmi témájú előadások várják az érdeklődőket.

1596034577

Fotó: Tóth László