Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Menetgyakorlaton…

Szöveg: Tóth Árpád őrnagy |  2015. május 6. 17:40

Járőrtípusú menetgyakorlatot hajtottak végre az MH Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) katonái a napokban a püspökszilágyi gyakorlótéren. A helyzetbeállítás szerint az ütközőzónában települt békefenntartó erőknek jelenlétfenntartó járőrtevékenységet kellett végrehajtaniuk.

1595993159

Egy kisebb létszámú törzs irányította a járőrök tevékenységét. Egyidejűleg három 14 fős járőr indult el a számára kijelölt útvonalon, járőrönként három 4-4 fős tűzcsoporttal. A járőrparancsnok mellett a hírváltást – EDR rádiókészülék segítségével – külön rádiókezelő hajtotta végre.

A GEOSZ katonáiból álló ideiglenes rajok parancsnokai a törzstől kapott koordináták alapján, menetvonal-vázlaton megtervezték a menetet, illetve annak biztosítását a kiinduló ponttól a végpontig.
A rajok a menet során terepkutatók előre küldésével folyamatos C-IED tevékenységet folytattak. Az egyes töréspontokon pedig különböző harcászati feladatokat kellett megoldaniuk.

Hogy „életszerűbb" legyen a gyakorlat, a járőrök vaklőszert is vittek magukkal. A kiserejű ellenség támadását alájátszók imitálták. A harcérintkezést követően a rajok mellett ténykedő döntnökök sebesülteket jelöltek ki, akiket a harctéri életmentő katonának kellett ellátniuk.

1595993159

Az akadályok között szerepelt még vegyi szennyezett terepszakasz, imitált IED, illetve a korábbi harcokból visszamaradt aknamezőn nyitott átjáró leküzdése.

Tóth László ezredes, az MH GEOSZ szolgálatfőnöke megfelelőre értékelte a gyakorlatot: „A gyakorlat tervezése során az is célunk volt, hogy az egyhangú, kiszámítható és eseménytelen menetgyakorlatot a katonák számára érdekesebbé, életszerűbbé tegyük. A vaklőszer használatával és a változatos feladatok beiktatásával sikerült motiváltabbá tenni az állományt. A gyakorlatot tapasztalat feldolgozás, további kiképzés és gyakorlás fogja követni" – mondta az ezredes.

1595993159

Fotó: Gubacsi Lukács alezredes és a szerző