Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mérföldkő a katonai léginavigációs szolgáltatás kutatásában

Szöveg: Bagi László százados |  2019. április 3. 9:43

Március végén, a Magyar Honvédség aktív részvételével rendezték meg a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. budapesti székházában a távoli toronyirányítási rendszerekkel összefüggő validációs szimulációt. A szakmai rendezvényen a katonai felet az MH Pápa Bázisrepülőtér részéről Paksi Sándor százados és Angyal Sándor főhadnagy képviselte.

1599200788
A sikeres szimuláció során a résztvevők a közelmúltban a pápai, debreceni, valamint a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre kutatás-fejlesztési célból telepített kamerarendszerek segítségével a nevezett repülőterek forgalmát egy időben, élő helyzetképpel, egy irányítói felületen jelenítették meg, ahol a légiforgalmi irányító szolgáltatás biztosításának lehetséges módozatait vizsgálták.

A Honvédelmi Minisztérium, valamint a HungaroControl Zrt. között 2019 februárjában megkötött megállapodás keretében a katonai fél vállalta, hogy a NATO által a rendszer jövőbeni alkalmazásának lehetőségeivel kapcsolatban kiadott állásfoglalással összhangban megvizsgálja a pápai katonai repülőtérre telepített távoli toronyirányító rendszer katonai alkalmazhatóságát mind hazai, mind műveleti környezet vonatkozásában. A gyakorlatban a Magyar Honvédségnek ezzel lehetősége nyílik a rendszer modulárisan telepíthető elemeinek tesztelésére, amelynek segítségével békeidős körülmények között akár egy esetleges árvízi katasztrófahelyzet során korábban nem látott minőségben biztosíthatják a léginavigációs szolgáltatást.

1599200788
A távoli toronyirányító rendszerek kapcsán a NATO egyértelmű állásfoglalását fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a rendszerek katonai szempontból történő alkalmazásának vizsgálatát mielőbb meg kell kezdeni, továbbá, hogy számít a magyar fél ilyen irányú tapasztalataira, amelyeket a Szövetség a későbbiekben a sztenderdizációs folyamatok során is figyelembe tud majd venni. A Magyar Honvédség a projekt megvalósítása során részletesen megvizsgálja a rendszer hazai és műveleti környezetben való alkalmazhatóságát, továbbá a repülőtéri irányítással, és a légiforgalmi rendszerekkel összefüggő releváns szabályozók esetleges módosításának lehetőségét is annak érdekében, hogy a pápai repülőtérre telepített technológia megfelelően tudjon illeszkedni a jövő katonai repülőtéri környezetébe.

A validációs szimulációval lezárult távoli toronyirányító rendszerek kutatásában történő részvétel a honvédelmi tárca számára kiemelten fontos volt, mivel a tapasztalatok feldolgozását követően Magyarország vezető nemzeti szerepet tölthet be a NATO-n belül ezen innovatív rendszerek katonai vizsgálata és esetleges adaptációja terén.

Fotó: a szerző felvételei