Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meteormegfigyelés

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2013. március 26. 21:30

Az elmúlt napokban a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái – a nyár végén esedékes lengyelországi éleslövészetre készülve – az MH Bakony Harckiképző Központ várpalotai gyakorló- és lőterére utaztak, hogy egy négynapos tesztelésen mérjék fel a METEOR-3MA típusú, pilóta nélküli, sugárhajtású repülőgép éleslövészeti célanyagként történő alkalmazhatóságát.

1595951447

Március első felében indult útnak a likócsi laktanyából a lánctalpas harcjárművekből, terepjáró tehergépjárművekből, valamint nehézgép-szállító pótkocsikból álló két közúti menetoszlop, hogy másnap reggel – a csoportosítás eszközeinek, berendezéseinek és kiegészítő felszereléseinek telepítését, valamint a rendszerek működőképességének ellenőrzését követően – kezdetét vehesse a teszteljárás.

A tesztelésnek az a célja, hogy kiderítsék:alkalmas-e a kísérleti repülések során használt – különböző típusú és a hatásos visszaverő felületet növelő LUNEBERG lencsékkel szerelt – METEOR típusú légi célanyag a MISTRAL és KUB légvédelmi rakétarendszerek által történő felderítésre, követésre és az alkalmazott rakéták általi elfogásra. A két fegyverrendszer ugyanis felderítő- és célkövető képességei tekintetében különböző paraméterekkel rendelkezik, aminek megfelelően a célanyagokkal szemben is eltérő műszaki követelményeket támaszt repülési magasság, sebesség, hőkibocsátás, illetve hatásos visszaverő felület vonatkozásában.

1595951447

Az 1. légvédelmi rakétaosztálynál rendszeresített kis hatótávolságú KUB, iletve a 2. légvédelmi
rakétaosztály által alkalmazott közeli hatótávolságú MISTRAL légvédelmi rakétarendszer képességeinek közös keresztmetszetét tehát nem egyszerű feladat megtalálni.

A tesztelés során összegyűjtött adatok elemzése, valamint a helyszínen szerzett tapasztalatok alapos kiértékelése még folyik. A szakmai konzultációk eredményeként megszülető győri álláspont alapvetően fogja befolyásolni a lövészet tervezésének további irányát, a felkészülés folyamatát és végső soron azt, hogy augusztusban milyen repülőeszköz fogja ellátni a célimitációs feladatokat a Lengyelországban található ustkai lőtéren.

1595951447

Fotó: Könczöl Ferenc alezredes