Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meteorológia: a határtalan tudás megszerzése

Szöveg: Kovács Mónika Eszter hadnagy |  2019. január 31. 6:12

A napokban kezdődött a kéthetes meteorológiai asszisztens és meteorológiai technikus képzés az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison.

1599198538
A tanfolyamot az MH Geoinformációs Szolgálat szervezte, együttműködve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Repülő Intézetével, ahol hazánk katonai reptereinek meteorológiai szolgálatánál dolgozók folytatnak tanulmányokat.

A két hét alatt a résztvevők tovább bővíthetik ismereteiket, felfrissíthetik tudásukat többek közt repülésmeteorológiai kódok, táviratok írásából, térképek értelmezéséből, meteorológiai műszertanból. Szakterületükhöz mérten az asszisztensek szinoptikus meteorológia és repülésmeteorológia órákon vesznek részt, majd feladatra szabott repülésmeteorológiai tájékoztató összeállítását és a felhasználók közvetlen tájékoztatását gyakorolják. A technikusok ezzel párhuzamosan a meteorológiai rendszerek felügyeletének és a mérőeszközök karbantartásának műveleteit sajátítják el.

1599198538
Az MH GEOSZ és az NKE oktatóállománya mellett a helyszínt biztosító helikopterbázis meteorológiai csoportjának katonái is jelen vannak a tanfolyamon, beavatják az állományt a helyszíni meteorológiai támogatás rejtelmeibe, illetve gyakorlási lehetőséget biztosítanak a megszerzett tudás alkalmazásához.

A tanfolyam célja, hogy magas szintű meteorológiai ismeretekkel rendelkező szakembereket képezzenek, akik birtokukban a korszerű tudással, képesek a szakma területén kiemelkedően ellátni feladatukat. A képzési program vizsgával zárul, ahol a résztvevőknek elméleti és gyakorlati tudásukról kell számot adniuk.

1599198538
Fotó: Steierlein Ákos hadnagy