Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mi a pálya?

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2016. február 26. 18:56

A győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred számára fontos, hogy a Magyar Honvédséghez  folyamatosan jelentkezzenek olyanok, akik katonák szeretnének lenni, biztosítva ezzel a természetes kiválás utánpótlását. Az alakulat – a laktanyai nyílt nappal és a Nyitott Kapuk Hete elnevezésű programjával – eddig is igyekezett felkelteni a civil lakosság érdeklődését a katonalét iránt, azonban immár pályaorientációs előadásokat is tartanak az érdeklődő középiskolák számára.

1596009385

Az alakulattól Inoka Zoltán törzszászlós vette fel a kapcsolatot a Győr-Moson-Sopron megyei középiskolákkal, és – a visszajelzések alapján – számos helyről tapasztalt érdeklődést a téma iránt. Ennek megfelelően a napokban több helyen is tartott ismertetőt a Magyar Honvédség iránt érdeklődő tanulók számára.

Az altiszti pályaorientációs előadássorozat első állomása a mosonmagyaróvári Hunyadi Mátyás Szakképző és Szakközépiskola volt, ahol közel 80 harmad- és negyedévfolyamos diák várta az ezred vezénylő zászlósát. Inoka törzszászlós képekkel és videofelvétellel illusztrált előadásában ismertette a győri alakulat rendeltetését, szervezeti felépítését, beszélt az ezrednél rendszeresített főbb haditechnikai eszközökről, valamint az alaprendeltetéstől eltérő aktuális feladatokról, például a győri katonák határvédelmi feladatokban való részvételéről.

1596009385

A tájékoztatót követően a diákoknak lehetőségük volt kérdezni is. Sokan érdeklődtek a katonává válás feltételeiről, a Magyar Honvédség által támasztott elvárásokról és követelményekről, a hivatásos és szerződéses jogviszony által kínált karrierről, az előmeneteli és missziós lehetőségekről, valamint az anyagi juttatásokról.

1596009386

Nem kevésbé voltak érdeklődőek néhány nappal később a mezőörsi Magyar Műhely Alapítvány Gimnáziumának tanulói sem. A Győrtől 20 kilométerre található település diákjai már nem az első alkalommal találkozhattak az alakulat katonáival, hiszen a KatonaSuli-program keretében rendszeresen tartanak itt számukra katonai alapismeretek előadást az ezred szakemberei. Ezúttal több mint 30 gimnazista ismerkedhetett meg a haza szolgálatának lehetőségével.

Természetesen nem ért még véget a pályaorientációs előadássorozat, hiszen márciusban a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskolába látogat el az alakulat vezénylő zászlósa.

1596009386

Fotó: Ujvári Zoltán zászlós