Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Miklós-napi könyvpremier

Szöveg: Kovács Dániel |  2012. december 7. 12:28

Hatodik, és egyben befejező kötetéhez érkezett M. Szabó Miklós sorozata, A Zrínyi Miklós Katonai Akadémia története. A ZMKA 1990–1996 közti időszakát feldolgozó könyvet dr. Isaszegi János nyugállományú  vezérőrnagy, a HM Zrínyi Kommunikációs Kft. megbízott szerkesztőségvezetője mutatta be a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen december 6-án.

Eddig öt köteten keresztül követhettük nyomon a magyar katonai felsőoktatás fejlődését. A 2004-ben indult sorozat 1947-től dolgozza fel a történteket, egészen 1996-ig. „Akikkel hosszabb ideig együtt dolgoztam, tudják, hogy nekem az életem az egyetem, ezért éreztem azt, hogy kötelességem ilyen formában emléket állítani" – mondta az éppen névnapját ünneplő M. Szabó Miklós, miután átvette a szót az egyetem Tudós Kávézójában.

„Azt akartam, hogy egy tisztességes és elfogadható kép letétessék a könyvtárpolcokra" – tette hozzá.

1595946029

Nem véletlen ez a kötődés, hiszen a szerző hallgatója, majd később rektora is volt az intézménynek.

Bár a sorozat központi témája az akadémia története, mellette színes, olvasmányos formában mutatkozik be az adott korszak. A most megjelent zárókötet az 1990 és 1996 közötti, valóban eseménydús éveket dolgozza fel. A fotókkal és szemléltetőanyagokkal gazdagon illusztrált könyv első három fejezete a rendszerváltást követő események forgatagába kalauzolja az olvasót. A szerző a globális változások tükrében mutatja be a hazánkban zajló folyamatokat, részletes elemzést adva a biztonságpolitikai környezetről.

Természetesen szó esik a NATO-csatlakozásunkat megelőző tárgyalásokról és a Magyar Honvédség belső átalakulásáról is, hiszen ezekben az években kezdődött el az a változás, amely kialakította a haderő mai formáját.

„Kisebb, de korszerűbb" – így határozták meg az irányelvet, amelynek keretében fokozatosan csökkenteni kezdték a honvédség létszámát, koncentrálva a haditechnika korszerűsítésére.

1595946029

Nemcsak azoknak érdemes hát kézbe venni ezt a könyvet, akik az akadémia iránt érdeklődnek – hangzott el a bemutatón.

„Érzelmileg ez a kötet volt a legnehezebb" – mondta a szerző, hiszen éppen ebben az időszakban került az akadémia rektori székébe. Ezeknek az éveknek a bemutatását Oroszi Antalra bízta, aki örömmel vállalta a társszerzőséget. „1984 óta jóban-rosszban együtt vagyunk. Egyszer azt mondta, hogy itt az anyag, kikutattam, írd meg!" – emlékezett vissza Oroszi a közös munka kezdetére.

Mind a kötetről, mind a sorozatról elmondható tehát, hogy egyedülálló, fontos része a magyar szakirodalomnak. Érdeklődők, kutatók, szakdolgozatírók egyaránt haszonnal vehetik kézbe, és méltán remélhetjük, hogy a Zrínyi Kiadó gondozásában sok kiváló könyv jelenik még meg M. Szabó Miklóstól.

Fotó: Tóth László