Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mind a négy tűzszerész katonától végső búcsút vett a Magyar Honvédség

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2016. július 26. 9:40

A gyömrői temetőben kísérték utolsó útjára katonai tiszteletadással július 23-án Rózsa János Nándor posztumusz hadnagyot. Ő volt a negyedik hősi halottja annak a tragédiának, amely a Hortobágyon következett be július 1-jén.

A baleset bekövetkeztekor a Hortobágyi Nemzeti Park kezelésében lévő területen mentesítési feladatokat láttak el az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei, amikor egy 250 kilogrammos bomba felrobbant. A tragédiában négy tűzszerész, Juhász Attila főtörzsőrmester, Rózsa János Nándor főtörzsőrmester, Balázs Ádám őrmester és Kozár Gábor szakaszvezető életét vesztette, társuk, Tóth Péter főtörzsőrmester pedig súlyosan megsérült. A Magyar Honvédség a négy katonát saját halottjának nyilvánította.

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök a baleset után úgy fogalmaztak: „pótolhatatlan veszteség érte a magyar honvédség családját". A négy tűzszerészt a honvédelmi miniszter 2016. július 1-jei hatállyal posztumusz hadnaggyá léptette elő, ezzel egyidejűleg a Hazáért Érdemjelet adományozta számukra. Tóth Péter főtörzsőrmester a miniszter által adható legmagasabb elismerésben, a Hazáért Érdemjel kitüntetésben részesült.

Juhász Attila posztumusz hadnagyot július 15-én Várpalotán, Balázs Ádám posztumusz hadnagyot július 17-én Romhányon, Kozár Gábor posztumusz hadnagyot július 16-án Kerepesen, Rózsa János Nándor posztumusz hadnagyot július 23-án Gyömrőn búcsúztatták teljes katonai tiszteletadással. A szertartásokon személyesen rótták le kegyeletüket a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium vezetői, a Magyar Honvédség alakulatainak, valamint a társszervezeteknek képviselői.

A Magyar Honvédség feladata a hősi halált halt katonái felé a végső tiszteletadással nem ért véget, a szervezet a jövőben is minden lehetséges támogatást megad a tűzszerészek családjának.