Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Mindenki helytállt a maga idejében és a maga korában”

Szöveg: Takács Vivien |  2015. szeptember 22. 14:22

Gránit és arany díszokleveleket adtak át azoknak a nyugállományú katonatiszteknek, akik 75 éve végeztek a magyar királyi Honvéd Ludovika Akadémián, illetve azoknak, akik 50 esztendeje fejezték be a Zrínyi Miklós Katonai Akadémiát és az Egyesített Tiszti Iskolát. Az ünnepségre a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán (NKE HHK), a fővárosi Ludovika téren került sor szeptember 22-én, kedden.

1596000708

„Önök hetvenöt, illetve ötven évvel ezelőtt tettek tiszti fogadalmat, léptek a magyar nemzet hadseregének szolgálatába, és tettek eleget hosszabb-rövidebb ideig katonai esküjüknek: védték az országot, felkészültek arra, hogy Magyarország függetlenségét, szuverenitását szavatolják" – e szavakkal köszöntötte a megjelenteket dr. Boldizsár Gábor ezredes, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja.

1596000708

„Önök egy olyan korban voltak hivatásos katonák, parancsnokok, felelősségteljes vezetők, amikor a világ megsemmisülése volt a tét: a harmadik világháború kirobbanása. Mindenki helytállt a maga idejében és a maga korában, hiszen mindegy, hogy a történelemnek melyik szakaszát vesszük, a háború mindig véres, és árvák, özvegyek maradnak utána" – hangsúlyozta az ezredes.

1596000709

A dékán beszédében felhívta a figyelmet arra is, hogy mindig készülni kell a haderő előtt álló ismeretlen feladatokra is, majd kiemelte, hogy a katonai hivatásról szólva fontos beszélni és megemlékezni a katonatisztekről, „mert ők azok, akik életük árán is a legjobb tudásuk szerint vezetik beosztottjaikat." „A költségvetés, a haditechnikai eszközök rövid távon beszerezhetőek, azonban a kiművelt parancsnokok és vezetők oktatása, nevelése egy hosszú, kitartó tudásátadó munka eredménye" – szögezte le dr. Boldizsár Gábor ezredes.

1596000709

A dékán köszöntője után több mint nyolcvanan vehették át jubileumi díszoklevelüket.
A jubilánsok nevében Szabó János nyugállományú vezérőrnagy és Szentkirályi Frigyes nyugállományú ezredes mondott válaszbeszédet. Szabó János hangsúlyozta: ez a találkozó alkalmat ad arra, hogy visszaemlékezzenek tanulmányi éveikre, fiatalságukra és kezdő katonai éveikre is. „Ötven évvel ezelőtt, 1965. szeptember 30-án, délelőtt 10 órakor, a volt Bolyai katonai főiskola zárt udvarán sorakoztunk fel csizmanadrágban, vállszíjjal és derékszíjjal a várva várt tisztavatásra" – emelte ki a nyugállományú vezérőrnagy.

1596000709

„Hetvenöt évvel ezelőtt, 1940. július 4-én a három katonai akadémiáról százkilencvenkettőnket avattak tisztté. Erre a napra emlékezünk most" – hangzott el Szentkirályi Frigyes nyugállományú ezredes válaszbeszédében.

Az ünnepség az épület előtti második világháborús emlékmű koszorúzásával folytatódott, majd az ünnepség résztvevői az egyetem Hungária körúti kampuszán megkoszorúzták Zrínyi Miklós szobrát, és emlékfát ültettek.

1596000709

Fotó: Dévényi Veronika