Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarországot és a Magyar Honvédséget egyaránt képviselik

Szöveg: Révész Béla |  2015. szeptember 22. 15:05

A Nemzetközi Katonai Sporttanács október 2−16. között hatodik alkalommal rendezi meg a Katonai Világjátékokat. A világ minden tájáról érkező katonák legnagyobb presztízzsel bíró sporteseményének ezúttal Dél-Korea ad otthont. A magyar csapatot elutazása előtt dr. Simicskó István honvédelmi miniszter köszöntötte szeptember 22-én, kedden a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában.

1596000710

Az 1948-ban alakult Nemzetközi Katonai Sporttanács mára 133 tagországot tudhat soraiban. Magyarország 1991-ben csatlakozott a szervezethez, amely évente rendez különböző bajnokságokat, világbajnokságokat, kontinenstornákat. Egyik legrangosabb eseménye a Katonai Világjátékok, ahol a világ legjobb katonasportolói mérhetik össze tudásukat, és amelyek közül az elsőt 1995-ben, Rómában szervezték. Azon a viadalon 4017 versenyző vett részt, s jól jelzi az esemény népszerűségét, hogy a 2015-ös tornán már 115 ország 10800 katonája kvalifikálta magát.

Mint azt a delegáció vezetője, dr. Eleki Zoltán alezredes, az MH Kiképzési és Doktrinális Központ kiemelt főtisztje, a Magyar Honvédség főtestnevelője, a Nemzetközi Katonai Sporttanács magyarországi fődelegátusa a honvedelem.hu-nak már elmondta, a magyar csapatban elsősorban olyan sportolók kaptak helyet, akik a katonai versenyek mellett a civil sportélet nemzetközi eseményein is bizonyítottak. A keretet erősíti többek között Kővágó Zoltán diszkoszvető, olimpiai ezüstérmes, Bánszki Gábor, világ- és Európa-bajnok íjász, Szabó Szilvia cselgáncs Eb-bronzérmes, valamint a Magyar Honvédség ejtőernyős-válogatottja.

1596000710

Magyarország eddig mind a hat világjátékon képviseltette magát. A Magyar Honvédség katonái elsősorban ejtőernyőzésben, judóban, öttusában, vívásban és atlétikában értek el kimagasló eredményt. Idén hét sportágban tizenhat kiváló honvédsportoló indul a versenyen.

A Honvédelmi Minisztériumban szeptember 22-én, kedden tartott utolsó eligazítás egyben a katonák köszöntője is volt.
Simicskó István honvédelmi miniszter hangsúlyozta, távolról sem csak az udvariasság miatt szerette volna személyesen köszönteni a versenyre indulókat. Három évig a sportért felelős államtitkári pozíciót töltötte be az Emberi Erőforrások Minisztériumában, ám előtte két esztendőn át a Honvédelmi Minisztérium államtitkáraként szintén hozzá tartozott a sport területe.

1596000710

A miniszter köszönetet mondott a versenyre indulóknak azért az áldozatos és óriási munkáért, amit eddig végeztek. Kiemelte: a mostani versenyen a sportolók Magyarországot és a Magyar Honvédséget egyformán képviselik. „Mi azon leszünk az elkövetkezendő időszakban, hogy a katonasport még több lehetőséget és támogatást kapjon. Most önökön a sor. Tegyék magasra a mércét, hozzák ki magukból a legtöbbet, hogy a Magyar Honvédség presztízsét és tekintélyét növeljék" – mondta Simicskó István.

A jövő héten útnak induló delegációt Szpisják József dandártábornok, a kiutazást előkészítő MH Kiképzési és Doktrinális Központ parancsnoka is köszöntötte. Az utolsó megbeszélés az adminisztrációs teendők végső ellenőrzésével és általános tájékoztatóval fejeződött be.

1596000711

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária