Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minősítő megmérettetésen vettek részt a lovas hagyományőrzők

Szöveg: Dr. Tóth Gergely százados |  2016. szeptember 10. 21:45

Több évtizedes terv valósult meg szeptember első hétvégéjén Bábolnán, a Nemzeti Ménesbirtokon.

1596019548

A magyar katonai hagyományőrzők körében több mint 25 évvel ezelőtt merült fel az a gondolat, hogy egységes minősítési rendszerre lenne szükség, amely egyrészt a fejlődésre ösztönzi az embereket és a csapatokat, másrészt pedig segíti is őket szakértő bírálók bevonásával. Hála a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetségnek, szeptember első napjaiban a tudományos életben is elismert bíráló szakértőkkel, méltó helyszínen, kiváló szervezéssel, 14 csapat és 104 lovas hagyományőrző hajtotta végre az első minősítő megmérettetést, és a csapatok kicsit több mint fele sikeresen meg is szerezte az alapszintű minősítést.

1596019549

A rendezvény alapgondolata az volt, a katonai hagyományőrzés során tisztában kell azzal lenni, hogy miből áll ez a tevékenység és, hogy mi teszi a katonát katonává. Ez pedig nem más, mint a fegyelmezettség, a szervezettség, valamint az egységesség, ezért a katonai hagyományőrzőnek is ezeket a szempontokat kell szem előtt tartaniuk, amikor az elmúlt korok magyar katonáját megjelenítik. Ebből következik, hogy a szabályos, a korszaknak megfelelő egyenruha, annak szabályos viselése, illetve az adott korszaknak megfelelő általános megjelenés és viselkedés, azaz az alakiasság alapvető követelmény a katonai hagyományőrzővel szemben.

A minősítés megkönnyíti a mai aktív haderővel való együttműködést is, hiszen a megfelelően minősült csapatok esetében az őket meghívó állami, önkormányzati, honvédelmi szervezet is számolhat azzal, hogy katonás, az alakisággal tisztában levő, fegyelmezett partnerrel fog együtt dolgozni.

1596019549

Amikor 2015-ben a Honvédelmi Minisztérium ismételten szorgalmazni kezdte a minősítés megszerzését, elsősorban az volt a cél, hogy erősödjön a kötelék a mai haderő és az elődeit méltó módon megjelenítő, színvonalas csapatok között. Találkozott tehát a szövetség és a tárca elképzelése e témában, a részleteket pedig több egyeztetésen is pontosítottak. Mind a Honvédelmi Minisztérium, mind a Földművelésügyi Minisztérium – kapcsolódva a Bábolnai Gazdanapok rendezvénysorozatához – támogatta a minősítő rendezvényt úgy anyagilag, mind erkölcsileg. A szövetség részéről Székely Tibor hagyományőrző huszár ezredes, elnök, valamint Grubits Róbert hagyományőrző huszár kapitány (százados), fegyvernemi és koordinációs alelnök végig magas szakmai színvonalon, és jó szervezéssel irányította azt a folyamatot, amely a rendezvény sikeres végrehajtásához vezetett.

A rendezvényt a Honvédelmi Minisztérium képviseletében megszemlélő dr. Papp Ferenc ezredes, a Társadalmi Kapcsolatok Osztály osztályvezetője kiemelte: a mostani, első minősítés különleges aspektusa volt, hogy nem csak katonai hagyományőrzők, de lovas katonai hagyományőrzőket is értékeltek. A lovas katona nemcsak lóra ültetett katona, hanem ember és ló egysége, így a minősítés azt is felmérte, mennyire harmonikus a ló és lovas párosa, így tulajdonképpen a lovak is megmérettettek.

1596019549

A szervezők bíznak benne, hogy ez a rendezvény csak az első a további hasonlóak sorában, és a jövőben a hagyományőrző gyalogság, valamint a tüzérség is hasonló létszámban és színvonalon fogja végrehajtani saját hasonló minősítését.

A szövetség tervei között szerepel, hogy 2017-ben a most alapszintű minősítést elért csapatok magasabb fokozatokért (bronz, ezüst, arany) is indulhatnak, egyre magasabb felkészültségről adva számot, immár nem csak a küllemi, de saját megjelenített korszakukra vonatkozó elméleti ismeretek területén is.

1596019550

Fotók: Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség