Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mire a falevelek lehullanak…

Szöveg: Takács Vivien |  2014. szeptember 26. 9:52

Nagyszabású programsorozattal emlékezik az első világháború századik évfordulójára a Stefánia Palota–Honvéd Kulturális Központ október 8.−16. között. A rendezvény fővédnöke Hende Csaba honvédelmi miniszter.

A rendezvénnyel kapcsolatos szeptember 25-ei sajtótájékoztatón Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta: az első világháború új időszámítás kezdete volt az emberiség történetében és a magyarság életében is.  „Emlékeznünk kell közös történelmünkre, hogy értsük, mennyire fontos dolog a béke és a szabadság, amit ma Európa és hazánk is élvez" − tette hozzá.

1595979617

A vezérőrnagy hangsúlyozta: a rendezvénysorozat olyan programokat kínál, amelyek elsősorban az érzelmekre kívánnak hatni a különböző művészetek eszközeivel, azok erejével.

Aulechla József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kulturális és Rekreációs Igazgatóságának igazgatója elmondta: a történelemkönyvekből kimaradt ismereteket minél szélesebb körben el kell juttatni a társadalom számára.

1595979617

A több mint egy hétig tartó programok célja elsősorban a megemlékezés és az ezzel párhuzamosan az ismeretterjesztés. A filmvetítések, beszélgetések, koncertek, előadások is betekintést nyújtanak a hátországba és az akkori kor kultúrájába is. Olyan korabeli dokumentumfilmeket láthatunk, amelyek testközelbe hozzák a háború eseményeit, ráadásul ezeket a filmeket így együtt soha nem láthattuk előtte. Vetítenek némafilmet is élő zongorakísérettel, és a korszakot megidéző számos játékfilmet is láthatnak az érdeklődők. A Gulyás fivérek rendezte Én is jártam Isonzónál című dokufilm után a rendezőkkel is találkozhatunk, egy kerekasztal-beszélgetésen mondják el a filmhez kapcsolódóan élményeiket, tapasztalataikat.

A rendezvénysorozat október 8-án, 17 órakor kezdődik a „Vászon és ecset" című kiállítás megnyitójával a Stefánia Galériában, ahol képet kaphatunk arról, hogy a katonai alkotóművészek miként gondolkodnak az első világháború történéseiről. A hivatalos megnyitót ugyanezen a napon 18 órakor tartják, ekkor a Magyar Nemzeti Táncegyüttes műsorát láthatják az érdeklődők.
A több mint egyhetes rendezvény csúcspontja a Budapest Jazz Orchestra szombat esti koncertje lesz, amelynek során korabeli magyar jazz- és filmslágereket adnak elő.

1595979617

Kiemelt rendezvény a programsorozat gasztronómiai része: pénteken a korszakot megidéző vacsorát,  vasárnap pedig az ebédet lehet a Stefánián elfogyasztani. A katonai sátorban ételjegyért cserébe lehet vacsorázni, illetve ebédelni, desszertként pedig a hadilinzert elfogyasztani.

A hétvégén gazdag programkínálattal családi napra invitálják a kicsiket és nagyokat, a Fábri Zoltán rendezte Pál utcai fiúk című nagyjátékfilm vetítésével, számos interaktív bemutatóval és játékkal (airsoft, tűzszerészkutya, robot stb.) készülnek a szervezők.

A programsorozatot helyőrségi gála zárja október 16-án, 18 órától. Ekkor látható majd a Magyar Honvédség központi zenekarának „Estére indul az ezred…" című első világháborús műsora.

A részletes program az intézmény honlapján olvasható!

Fotó: Rácz Tünde