Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mit játszhatott a Balaton-parton egy katonazenekar 30 éve?

Szöveg: Singer Éva hadnagy |  2016. július 12. 12:29

Ezt a kérdést tette fel az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) Budapest Helyőrség Zenekar karmestere Balatonakarattyán, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban (MH RKKK). A közel száz évet felölelő repertoárban a katonai indulók mellett megfért egymás mellett Brahms és a Monkees is.

1596016564

A harminc évvel ezelőtti katona-zenekari hangulatot megidézve természetesen egy indulóval kezdte térzenéjét az MH BHD Budapest Helyőrség Zenekar. A Fejérváry indulót szerzője 1890-ben a szegedi Császári és Királyi 46. Gyalogezred zenekarának írta, és az ezred tulajdonosának, Komlóskeresztesi báró Fejérváry Géza gyalogsági tábornoknak ajánlotta, aki később honvédelmi miniszter, majd miniszterelnök is lett.

1596016564

Az időutazás Willi Löffler: Kaukázusi Tánc című, orosz táncokból és népzenei dallamokból összeállított zenedarabjával folytatódott, majd egy nagy ugrással Brahms korában termettünk. Nagy Zsolt százados, karmesterhelyettes elárulta, hogyan kapcsolódik a híres zeneszerző a katonazenéhez. „Egy katonazenészről, Reményi Ede hegedűművészről szeretnék mesélni. Ő Görgey Artúr tábornok tábori hegedűse volt a szabadságharc alatt, majd neki is menekülnie kellett az országból a megtorlás elől. Európában kezdett turnézni, így jutott el Hamburgba, ahol ellátogatott a kikötőnegyed egyik bárjába. Ez a cselekedet mérhetetlen hatással volt az egyetemes zenetörténetre, ugyanis a bárban egy 17 éves zongorista játszott, akit úgy hívtak, hogy Johannes Brahms. Szegény sorsú volt, de nagyon tehetséges: úgy játszotta a különböző polkákat, keringőket, hogy közben könyveket olvasott a zongora kottatartóján és játék közben még a lapozgatás sem okozott neki gondot. Reményi Ede megkérte a fiatal tehetséget, hogy legyen a zongorakísérője. Így indult el a pályafutása, s így lett a világ egyik ismert zeneszerzője." Brahms 21 darabból álló Magyar Táncok című művéből a legismertebb ötödik táncot, a csárdást hallhatta a közönség.

1596016564

A könnyedebb műfajok között kalandozva felcsendült többek között Goran Bregovic slágere, a Bubamara, mely Kusturica 1998-ban bemutatott Macskajaj című filmjével lett világsiker, Donald Phillip Trombita Fiestája, ABBA-slágerek, valamint az I am a Believer című zeneszám, mely kétszer hódította meg a slágerlistákat: először 1966-ban a Monkees előadásában, néhány évvel ezelőtt pedig a Shrek című film nyomán.

A katonazenekar térzenéjét több mint kétszázan hallgatták meg a Balaton-parton; köztük Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere, Piros Ottó ezredes, az MH RKKK parancsnoka, valamint Baczkó István őrnagy, a Budapest Helyőrség Zenekar karmestere.

1596016565

Fotó: a szerző felvételei