Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mit tegyen, ha robbanótestre bukkan?

Szöveg: Gajdos Milán hadnagy |  2019. február 21. 6:47

A közelmúltban több, világháborús robbanótestekkel kapcsolatos hír is bejárta az európai sajtót. A dél-kelet hollandiai Venlo városában kertészkedés közben fedezett fel egy férfi második világháborús gránátot, pánikszerű reakciójával nagy bajt is okozhatott volna. Eközben hajón utazott be Franciaországból Hongkongba egy olyan burgonyaszállítmány, amely a krumpli mellett első világháborús gránátot is rejtett.

1599199080
Térjünk vissza a holland esethez. Az eszközt megtaláló férfi homokot szórt a gránátra, de úgy hallotta, mintha sípoló hang jönne a robbanótestből. Ennek hatására rávetette magát, hogy testével csökkentse a robbanás erejét – írta a Múlt-kor.hu történelmi szakportál. Horváth Csaba őrnagyot, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred vezető tűzszerészét arról kérdeztük, mi a teendő, ha valaki ismeretlen, robbanótestnek tűnő tárgyat talál. „Az ilyen eszközökhöz nem szabad hozzányúlni, tilos azokat megmozdítani. El kell távolodni az érintett helyszíntől, a vonatkozó kormányrendelet szerint pedig értesíteni kell a rendőrséget, akik kimennek a helyszínre és felveszik a kapcsolatot az alakulatunkkal amennyiben úgy ítélik meg, világháborús robbanótestre bukkantak" – mondta a vezető tűzszerész, aki hozzátette, szerencséje volt a holland férfinak, hogy nem lépett működésbe az eszköz, amíg rajta feküdt. Mivel a mentesítés órákig is eltartott, kórházba kellett szállítani a férfit, mert a hipotermia – kihűlés – tünetei mutatkoztak rajta.

Huszadik századi robbanótestek sokszor a legváratlanabb helyzetekben kerülnek elő. Nagy riadalmat okozott a közelmúltban Hongkongban, amikor rábukkantak arra az első világháborús gránátra, amely Franciaország északi részéből érkezett egy helyi chipsüzembe a szokásos burgonyaszállítmány részeként. A német gyártmányú, több mint 7 centiméter űrméretű gránát kiterjedésben valóban hasonló a krumplihoz, de súlya jóval nehezebb annál: több mint 900 gramm. A Múlt-kor.hu idézte az esettel kapcsolatban Dave Macri hongkongi hadtörténészt: „A franciaországi területet ahol most burgonyát termesztenek, száz évvel ezelőtt lövészárkok szelték át, az egykor eldobott gránátot pedig belepte a sár. A háború végét követően az árkokat feltöltötték és újra megindult a mezőgazdasági termelés. Több mint egy évszázadnak kellett eltelnie, hogy a föld alá került gránát újra előbukkanjon." Amikor a hongkongi üzem munkásai észrevették a burgonyaszállítmányba keveredett szerkezetet, azonnal hívták a rendőrséget, akik gondoskodtak annak megsemmisítéséről.

1599199080
Az MH 1. HTHE vezető tűzszerésze a hongkongi történettel kapcsolatban elmondta: Magyarországon is előfordultak korábban hasonló esetek. „Többször mentek ki tűzszerészek mentesíteni burgonyabetakarító gépek által összeszedett világháborús kézigránátok miatt. Előfordult olyan is, hogy cukorgyárhoz kellett vonulnunk, mert a célzott ipari növények mellett egy aknavető gránátot is betakarított a cukorrépaszedő gép" – emlékezett vissza Horváth Csaba őrnagy, aki közölte: Magyarországon is a rendőrséget kell értesíteni gyanús, robbanótestnek tűnő eszköz előtalálása esetén, akárcsak Hongkongban.

Fotó: illusztrációk, Gajdos Milán hadnagy

Címkéktűzszerész