Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Múlt nélkül nincs jövő

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2018. szeptember 12. 19:40

Tizenötödik alkalommal adott otthont az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred a nyugállományú légvédelmi tisztek és altisztek országos találkozójának. Minden évben nagy létszámban érkeznek Győrbe az alakulat és egymás iránt érdeklődő egykori kollégák.

1599192853
A Magyar Honvédségben példaértékű a győri rendezvény, amely során a légvédelmi rakéta- és tüzér fegyvernem nyugállományú és aktív katonái, valamint családjaik évről évre találkozhatnak egymással. Budapest, Kalocsa, Keszthely, Lenti, Nagykanizsa, Nagyoroszi, Nagytarcsa, Sárbogárd, Székesfehérvár, Veszprém, valamint a házigazda Győr egykori „légvédelmis" alakulatainak katonái – több mint százan – adtak találkát egymásnak szeptember 7-én.

A hivatalos program Matyi Tibor alezredes beszámolójával kezdődött. Az ezred megbízott parancsnoka a hagyományoknak megfelelően tájékoztatta a vendégeket az ország egyetlen légvédelmi alakulatának elmúlt évi történéseiről. Az alezredes előadásában bemutatta a győri alakulat rendeltetését, felépítését, vezetői állományát, ismertette az év fő feladatait és a közeljövő várható kihívásait, valamint beszámolt az elmúlt időszakban elért szakmai eredményekről, illetve a laktanyában véghez vitt infrastrukturális fejlesztésekről is.

1599192853
A parancsnoki tájékoztatót követően a találkozó résztvevői az ezred emlékparkjában található fegyvernemi kopjafájánál emlékeztek az elhunyt bajtársakra, kollégákra. Az eseményen Sáfár Albert dandártábornok, az Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke, valamint Matyi Tibor alezredes koszorúzott.

A tavalyi év folytatásaként, a Tiszta Égbolt Bajtársi Egyesület szervezésében újabb emléktáblák kerültek fel a parancsnoki épület aulájának falára. Az emlékfal előtt Tóth Sándor nyugállományú ezredes, az egyesület elnöke avatóbeszédében felidézte a légvédelmi rakéta- és tüzér csapatok történetét, a hadosztályok, ezredek megszűnését és az újabbak megalakulását. Kiemelte, hogy ma a győri rakétaezred a Magyar Honvédség egyetlen légvédelmi rakétafegyvernemi alakulata, amely a hagyományokat ápolva továbbviszi az egykori jogelőd alakulatok emlékét.

A hagyományos, közös fotózást követően a Honvéd Együttes művészei szórakoztatták a találkozó résztvevőit az alakulat Művelődési Otthonában. A programok után kötetlen bajtársi beszélgetés zárta az egész napos eseményt.

1599192854
Fotó: a szerző felvételei