Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Műszaki feladatokat gyakoroltak

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2015. március 3. 11:28

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében február végén tartották meg a Bátor Unikornis 2015 elnevezésű számítógéppel támogatott törzsgyakorlást.

1595988682

A gyakorlás során − a hódmezővásárhelyi Művelettámogató Műszaki Zászlóalj törzsének összekovácsolása mellett − a dandár védelmi harcának műszaki támogatási feladataira történő felkészítés volt a cél. Ilyen jellegű törzsgyakorlást a zászlóaljnál félévente egyszer szerveznek. A gyakorlásban részt vevők számára a váratlan feladatokat az MH 5. Bocskai István Lövészdandár törzse állította össze, és ezek közül naponta több incidenst bejátszottak, amelyekre a műszaki zászlóalj törzsének azonnal reagálnia kellett.

A számítógépek, híradó eszközök és a MARS szimulációs rendszer használatával végrehajtott gyakorlaton a zászlóalj törzse mellett az alegységet alájátszó kijelölt állomány vett részt.
A dandár védelmi harcának műszaki támogatása során a műszaki alegység − többek között − képes a különböző erődítési, műszaki zárási, víztisztítási és műszaki felderítési feladatok végrehajtására.

Az egyik szimulált feladat során a dandár fő ellátási útvonalán három hidat elmosott egy hirtelen kialakuló árvíz. A műszaki zászlóalj út-hídépítő csoportja a rendelkezésre álló TMM−3 típusú hídrakókészletek segítségével helyreállította a közlekedést, így biztosítva a gépjárműforgalom folyamatosságát. A másik feladatban a Duna egyik hídjánál kialakult jégtorlasz robbantással történő felszámolására kapott parancsot a zászlóalj.

1595988682

Cseh Balázs őrnagy, a Művelettámogató Műszaki Zászlóalj megbízott parancsnoka értékelésként elmondta: „A zászlóalj törzse ismét bebizonyította, hogy együtt tud működni a dandár többi alegységével, és a rá bízott alegységet a feladatoknak megfelelően tudja irányítani. A most megszerzett tapasztalatokat és képességeket a »Blonde Avalanche 2015« elnevezésű katasztrófavédelmi gyakorlaton is kamatoztatjuk majd."

Fotók: a szerző felvételei