Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Műszaki-felderítő szakkiképzés az altisztjelölteknek

Szöveg: Farkas Anita hadnagy | Fotó: Király Róbert hadnagy, Király Zoltán zászlós |  2020. március 17. 7:17

Műszaki-felderítő foglalkozással kezdődött az altisztjelöltek szakkiképzése március elején Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél.

1596077168

A kiképzés első felében a felderítés alapjairól – az adott terület szemrevételezéséről, felméréséről, valamint földrajzi és vízrajzi viszonyainak megállapításáról -, majd a felderítő optikai eszközök kezeléséről szóltak a foglalkozások. Mivel a felderítő raj legfontosabb szállító- és védőeszközét jelentő BTR-80 típusú páncélozott felderítő harcjármű megismerése is része a felkészítésnek, a katonák megtanulták a haditechnikai eszköz feladatra történő felkészítését, valamint a felszerelés málházásának helyes sorrendjét.

Ezt követően a műszaki felderítő alegységek egyik legfontosabb feladatát, a vízi akadályon való átkelés lehetőségének vizsgálatát gyakorolták az altisztjelöltek, akik a folyón kijelölendő esetleges deszant-, komp- és hídátkelőhelyek helyeit derítették fel, majd erdő-, valamint útvonal felderítési feladatokat is végeztek. Utóbbi során a kijelölt rajparancsnokok önállóan irányították a feladatok végrehajtását.

A hét második felében a robbanó-, illetve nem robbanó műszaki zárak felderítési feladatait sajátították el, illetve gyakorolták be. Végezetül pedig a figyelő-fényképező őrs feladatrendszerével ismerkedtek meg.

GALÉRIA