Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Műszaki katonai konferencia a HHK-n

Szöveg: Bakos Tamás | Fotó: a szerző felvételei |  2019. december 14. 7:46

A különböző katonai műszaki szakterületen tevékenykedő vezetők, parancsnokok közötti kapcsolat erősítése volt az egyik fő célja a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán tartott műszaki katonai konferenciának. A résztvevők a szakma aktualitásairól, valamint a jövőbeni feladatokról, tervekről is információkat kaphattak.

1596073522

Padányi József vezérőrnagy a november 26-i rendezvény nyitó előadásában a régmúlt idők műszaki katonáit méltatta, sorra vette a katonai műszaki támogatás több száz éves fejlődésének főbb sarokpontjait és kiemelte, hogy mennyire fontos a szakma számára a hadviselésben történő változások gyors követése. A 21. század új védelmi kihívásai folyamatosan fejlődő, aktív gondolkodást követelnek meg a katonai műszaki szakterülettől is, mely egységes szakmai kommunikációval és folyamatosan fejlesztett technológiai háttérrel képes a jövő haderejének műszaki támogatására.

Az elmúlt évek nagy változást hoztak a Magyar Honvédség vezetésében, mely természetesen érintette a műszaki szakterületet is. Kaszanyi Sándor alezredes részletesen bemutatta a Magyar Honvédség parancsnokságának vezetési struktúráját, az irányítás rendjét, azon belül a haderőnemi szemlélőségek és a műszaki szakterület helyét és aktuális feladatait. Kiemelt figyelmet kapott Kis Zsolt alezredes előadása a „Hadszíntéri műszaki építő kapacitás létrehozásának elgondolásáról" is. A műszaki alakulatok helyzetéről, aktuális feladataikról kaphattak betekintést a jelenlévők Bartók Gábor alezredesnek (MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred), Szilágyi Zsolt ezredesnek (MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred) és Zsóri Ferenc alezredesnek (MH 5. Bocskai István Lövészdandár Művelettámogató Műszaki Zászlóalj) köszönhetően.

1596073523

A konferencia vendégelőadója Zsíros Sándor alezredes, a Trencsénben működő NATO EOD CoE munkatársa a kiválósági központ felépítéséről, feladatairól, programjairól tájékoztatta a jelenlévőket, kiemelve a szoros kapcsolattartás lehetőségét, előnyeit. A konferencián szó volt a jövő műszaki tiszti és altiszti karának képzéséről is. Kovács Zoltán alezredes bemutatta a műszaki tisztképzés jelenlegi helyzetét, kiemelve, hogy a képzés területén vannak még plusz lehetőségek (harcos, infrastrukturális, MsC, BsC, tanfolyami műszaki képzések), de az egyetemi kapacitások végesek, így a különböző képzések előre tervezése és a szakma belső kommunikációja kiemelt jelentőségű feladat.

Az altisztképzésben történt változásokról, a műszaki altisztképzés jelenlegi helyzetéről Garda Tamás százados tartott előadást. A jövőbeni altisztképzés koncepciójáról, a szakmai képzés mennyiségi és minőségi mutatóiról, valamint a még megoldandó kérdésekről kaptak részletes tájékoztatást a jelenlévők.

A résztvevők a konferencia kapcsán egyetértettek abban, hogy a műszaki katonai szakterület fejlődésének legfontosabb tényezőit a hatékony vezetés, irányítás, a jól képzett és kiképzett szakemberek, valamint a fejlődő technológiai háttér adják, de alapja a folyamatos és egyetértésen alapuló szakmai kommunikáció. Ennek fényében a műszaki katonai konferenciát éves rendszerességgel szeretnénk megtartani, kiegészítve olyan szakmai fórumokkal melyek a fiatal műszaki tisztek és a tapasztalt szakmabeliek fejlődését szolgálják.