Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Múzeumok Éjszakája a műszaki ezred csapatmúzeumában

Szöveg: Farkas Anita hadnagy |  2019. június 24. 12:33

Idén már tizenhetedik alkalommal rendezték meg a Múzeumok Éjszakája országos programsorozatot. A szentesi Koszta József Múzeum rendezvényeihez illeszkedve kapcsolódott be ismét az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred is, és tárta ki kapuit a csapatmúzeum iránt érdeklődők előtt.

1599204442
A látogatók megtekinthették Bese László fekete kerámiáit, valamint a színvonalas, gazdag gyűjteménnyel rendelkező laktanya-történeti kiállítást, amelynek címe Szentes, műszaki helyőrség a Tisza partján. A város katonatörténete 1848-2009. A bemutatott tárgyak a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumból, a szentesi Koszta József Múzeumból, a volt Huszár- és Műszaki Múzeumból, valamint egyéni felajánlásokból kerültek a kiállítási helyükre. A relikviákkal az ezred emléket állít múltjának, megőrizte jelenét, és utat mutat az utókor számára.

1599204442
A csapatmúzeum este 6 órától 11 óráig várta az érdeklődőket. Mivel a laktanya a város szélén található, a múzeumok többsége és a rendezvényhez kapcsolódó programok pedig a város központjában voltak, a vendégeket az alakulat busszal szállította a központból a laktanyába és vissza, de természetesen egyénileg is látogatható volt a tárlatvezetéssel egybekötött kiállítás.

1599204442
A rendezvényre a helyi és környékbeli lakosság köréből is érkeztek fiatalok és idősek, gyerekek és felnőttek, valamint a közelmúltban Szentesre költözött családok, akik érdeklődtek a város és a laktanya története iránt.

A gyerekekkel érkező felnőttek nyugodt nézelődését segítette a kézműves foglalkozás, ahol a kisebbek színezhettek vagy huszárkatonát vághattak ki papírból.

1599204443
Fotó: Bertókné Gyarmati Beáta