Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Nagyon fontos az ismeretátadás, a tanítás, az oktatás”

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2017. június 9. 9:10

Újabb öt évre nevezték ki idén tavasszal Tótha Péter Joelt a HM Tábori Rabbinátus élére. A vezető tábori rabbi a honvedelem.hu-nak elmondta: a szervezet egyik legfontosabb célja a zsidóság kultúrájának, történetének megismertetése.

További öt éven át vezeti a Honvédelmi Minisztérium Tábori Rabbinátusát Tótha Péter Joel. A vezető tábori főrabbi érdeklődésünkre úgy fogalmazott: nagy megtiszteltetés számára a kinevezés. „Mindez azt jelenti, hogy elégedettek azzal a munkával, amit végzek, és éppen emiatt nem is tekintem szimbolikus jellegűnek a megbízatást. Az ember ilyenkor átgondolja, mi az, amire nem figyelt oda, illetve mi az, amit másképp, jobban csinálhat. Alapvetően természetesen ugyanazokat az ügyeket szeretném vinni ezután is, mint eddig, csak egyre jobban és jobban" – mondta.

1596033935

A rabbinátus feladata, hogy segítségére legyen a honvédségen belül a hozzá forduló, lelki vagy egyéb segítségre igényt tartó katonáknak és közalkalmazottaknak. E szolgálat során természetesen szorosan együttműködik a honvédelmi tárca és a Magyar Honvédség vezetésével, illetve a többi felekezet katonai képviseletével is. „Száz százalékig élvezzük a honvédelmi vezetés támogatását, amiért nagyon hálás vagyok, és csakis a köszönetemet tudom kifejezni emiatt. Szintén nagyon szoros és jó a kapcsolat Bíró László püspök úrral és Berta Tibor ezredes úrral, illetve Jákob János dandártábornok úrral. De voltaképpen bármelyik lelkész kollégát említhetem, mert csak jó tapasztalataim vannak: mindenki segítőkész, mindenkivel remekül tudunk együtt dolgozni" – összegzi Tótha Péter Joel.

A vezető tábori főrabbi hangsúlyozza: fontos, hogy a rabbinátus a honvédségen belül is érzi a társadalmi megbecsülést és tiszteletet, és kiemelt szereplőként vesz részt a haderő életében. „A holokauszt idején közel 600 ezer honfitársunkat pusztították el, akiket minden alkalommal képviselnünk kell. Többek között emiatt is alapvető fontosságú megismertetni a közvéleménnyel, hány százezer zsidó katona adta életét a hazáért az 1848-as forradalom és szabadságharc időszakától kezdődően. A magyarországi zsidóság számos kiváló katonát és hőst adott a hazának: példaként említhetem báró Hazai Samut, aki honvédelmi miniszter is lett, vagy Bauer Gyulát, a rossebes bakák vezetőjét" – mondja Tótha Péter Joel.

1596033935

Az ő életük és pályájuk megismertetése is célja a Zsidóság a Nagy Háborúban című kiállításnak, amelyet május 29-én nyitottak meg a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban, fővédnöke dr. Simicskó István honvédelmi miniszter. Akárcsak a korábbi Hetven lélegzetvételnyi csend tárlat, ez a kiállítás is utazó jellegű lesz: a vidéki helyőrségek művelődési házaiban is látható lesz majd. Mint a vezető tábori főrabbi hozzáteszi, a rabbinátus által szervezett utak is nagyban hozzájárulnak a zsidóság történetének megismertetéséhez. „Nagyon büszke vagyok ezekre az emlékutakra, mert mind a magyar, mind a zsidó történelmet be tudjuk mutatni általuk. Az Auschwitz-Birkenauba szervezett utakon például körülbelül nyolcszáz fő vett részt, és ismerkedett meg a magyarországi zsidóság sorsával – amely természetesen nemcsak a zsidóság, hanem az egész Magyarország tragédiája. Távlati cél, hogy egy hasonló zarándokúttal Izraelbe is eljussunk egyszer. Nagyon fontos az ismeretátadás, a tanítás, az oktatás, hogy a zsidóság ne csupán távoli fogalom legyen, hanem mindenki megismerhesse a vallást, a kultúrát: így tudunk igazán sokat adni egymásnak."