Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagyszabású gyakorlat a Bakonyban

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2017. július 9. 7:49

Nyolc NATO-tagország részvételével július 8-án, Veszprém közelében megkezdődött a Brave Warrior 2017 elnevezésű többnemzeti gyakorlat.

1596035748

A Visegrádi Együttműködés (V4) országainak kiemelt jelentőségű gyakorlata a Brave Warrior 2017 (Bátor Harcos). A gyakorlat jól mutatja a regionális és a szövetséges katonai erők együttműködését, amelyhez nagy létszámmal csatlakoztak amerikai, brit, horvát és román erők is. A többhetes gyakorlat célja a részt vevő nemzetek együttműködésének továbbfejlesztése, illetve a hibrid hadviselés során várható feladatokra történő felkészülés. A közel háromezer katona több száz járművet használ majd a napokban a bakonyi lő- és gyakorlótéren.

1596035748

Az újmajori táborban megtartott megnyitóünnepségen dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a Honvéd Vezérkar főnök és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának nevében köszöntötte a gyakorlaton részt vevő nemzetek katonáit. Ruszin tábornok beszédében hangsúlyozta: számos misszióban dolgoztak már együtt az itt jelen lévő nemzetek, ezért a gyakorlat kiválóan alkalmas arra is, hogy felfrissüljenek a közösen alkalmazott harcászati módszerek.

1596035748

„Külön öröm számunkra, hogy hét nemzet is elküldte Magyarországra jól felkészített katonáit azért, hogy részt vegyenek a Saber Guardian gyakorlatsorozathoz tartozó kiképzési eseményen. Sikeres gyakorlatot kívánok mindenkinek, élvezzék a Magyar Honvédség, illetve a Bocskai-dandár vendégszeretetét!" − mondta a tábornok.

1596035748

A kiképzés a másik nemzet technikai eszközeinek megismerésével és a harctéri gyakorlatokkal folytatódik majd.

1596035749

Fotó: a szerző és Jánosi Eszter hadnagy