Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nándorfehérvár emlékezete Szegeden

Szöveg: Pontyik Pál százados |  2014. július 23. 11:50

2006-ban – a nándorfehérvári diadal 550. évfordulóján – teremtettek hagyományt a szegedi Ferences Rendház Alsóvárosi Kultúrházának munkatársai azzal, hogy életre hívták a Hunyadi János török fölött aratott diadalára emlékező rendezvényt, ezzel is tisztelegve a világraszóló győzelem előtt.

1595976007

Idén július 18-19-én immáron kilencedik alkalommal rendezték meg Szeged-Alsóvároson a „Nándorfehérvári Emléknapok" címet viselő programsorozatot, mely Szeged egyetlen középkori hagyományokat felidéző kulturális eseménye.

1595976008

Az első nap délelőttjén az ünneplők Szeged belvárosában gyülekeztek, majd dobosoktól, zászlóforgatóktól, haditornászoktól és gólyalábasaktól kísérve az alsóvárosi ferences templomhoz és kolostorhoz vonultak, ahol haditáborok, kézműves vásár és foglalkozás, zsonglőr, agyagos és csuhés játszóház, gyermek-lovagitorna, íjász és vívásoktatás szerepelt a programban.

1595976008

A középkori hagyományőrzők által bemutatott dicsőséges katona múlt néhány órára egyesült a XXI. század Magyar Honvédségével. Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Toborzó és Érdekvédelmi Központ munkatársai által üzemeltetett toborzó pont mellett, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi alegysége statikus bemutatót tartott. A programot a hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekarának fergeteges műsora és látványos „gyepshow"-ja is színesítette a rendezvényt.

1595976008

Fotó: Lele András őrnagy és Lénárt Edina törzszászlós