Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO-szolgálatra készültek

Szöveg: Galambos Sándor |  2016. április 10. 12:39

Tartós külszolgálatra tervezett katonák részére tartottak békeműveleti felkészítést Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban. Az elméleti és gyakorlati foglalkozásokból álló kiképzés április 8-án, pénteken zárult.

1596011713

Egyhetes felkészítésen sajátították el a békefenntartás alapjait és felfrissítették ismereteiket a tartós NATO-külszolgálatra jelölt katonák Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban.

1596011713

A felkészítés során a résztvevők megismerkedtek többek közt a NATO történetével, feladatrendszerével, szervezeti felépítésével, legfontosabb intézményeivel, katonai stratégiájával, hadszíntereivel és azok aktuális biztonsági kockázataival. Foglalkoztak a nemzetközi hadijoggal, az improvizált robbanószerkezetek elleni védelemmel, részt vettek tűzvédelmi és egészségügyi kiképzésen, gyakorolták a tárgyalástechnikát, a tolmáccsal való együttműködést, a média kezelését, a térkép és a GPS használatát, valamint elsajátították a műveleti területen történő rádióhírváltás szabályait is.

1596011713

Az egyhetes kiképzés egyik kiemelt feladata a résztvevők lőkészségének szinten tartása volt. Ennek megfelelően az általános lőkiképzési foglalkozáson április 6-án pisztollyal és gépkarabéllyal végrehajtották az 1. és a 2. számú békeműveleti lőgyakorlatokat. Ugyancsak ezen a napon teljesítették az időszakra tervezett lőgyakorlatokat a külszolgálatra jelöltek felkészítését végrehajtó kiképző központ katonái is.

1596011713

Fotó: a szerző felvételei