Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Négy ország – két képesség

Szöveg: Szabóné Varga Erika zászlós |  2014. február 20. 10:14

Alig egy hét leforgása alatt egyiptomi, amerikai és szlovák szakmai látogatók érdeklődtek az MH Civil−katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ tevékenysége, feladatrendszere és technikai eszközei iránt.

1595967349

Egyiptomi vendégek az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központnál

A központ első vendégei az egyiptomi hadsereg Magatartástudományi és Lélektani Központjából érkeztek, ahol pszichológusként és szociológusként dolgoznak. Érdeklődésük középpontjában  főleg a műveleti területen zajló lélektani műveleti (PSYOPS) tevékenység állt. Emellett arra is kíváncsiak voltak, hogy a civil−katonai együttműködési (CIMIC) képesség hogyan valósul meg hazai területen, illetve katasztrófahelyzetben milyen feladatokat hajtanak végre az állomány tagjai.

1595967349

Az amerikai delegáció elsődleges célja az európai NATO-tagállamok PSYOPS-erőivel való kapcsolatfelvétel

A következő látogatócsoport a németországi, ramsteini amerikai légibázison települt Regionális Katonai PSYOPS Támogató Csoport (T-MIST) volt. Látogatásuk elsődleges célja az európai NATO-tagállamok PSYOPS-erőivel való kapcsolatfelvétel és kölcsönös tapasztalatcsere, valamint képzési lehetőségek biztosítása volt. A szakmai megbeszélés jelentősége abban áll, hogy napjaink béketámogató műveleteiben − különös tekintettel a különleges műveletekre − egyre nagyobb szerepet kapnak a nem kinetikus alegységek. Szó esett jövőbeni lehetséges képzésekről is.

1595967350

A szlovák vendégek megismerhették a speciális technikai eszközeinket

A szlovák vendégek – egy már megkezdett folyamat részeként, kétoldalú együttműködés keretében – először látogattak el a központhoz. A megbeszélésen részletes tájékoztatást kaptak a magyar CIMIC- és PSYOPS-képességekről, illetve megismerhették a speciális technikai eszközöket. A multimédiás gépjármű a felszereltségével és megannyi területen történő alkalmazhatóságával nagy sikert aratott. A következő találkozót előreláthatólag 2015 októberében, Szlovákiában rendezik meg, ahol egy többnapos gyakorlaton folytatódhat a két fél közötti tapasztalatcsere, valamint az együttműködés elmélyítése.

CímkékPSYOPS