Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem bot és vászon…

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. március 27. 13:41

Szerény adalék ez a kötet, amelyben csodálatos történelmünkről angol és magyar nyelven informálhatom a világot – vallja Magyar hadizászlók című, legújabb kötetéről Somogyi Győző Kossuth-díjas festő- és grafikusművész. A Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent könyvet március 26-án mutatták be a veszprémi Pannon Egyetemen.

Honvédelmi, katonai kérdésekkel foglalkozó honlapunkon a hadi zászlók jelentőségét senkinek sem kell hosszasan ecsetelni. Az viszont már annál inkább érdekesebb, hogy vajon miért is gondolta úgy Somogyi Győző, hogy két nyelven jelenteti meg új sorozatának legelső kötetét.

1595951457

Nos, a könyvbemutatón kiderült: a festő- és grafikusművész immár negyven éve kutatja és rajzolja a magyar hadi viseleteket; és szerinte eljött az ideje annak, hogy minden érdeklődő – határainkon túl is − teljes mélységében megismerje végre a magyar hadi kultúrát.

„Történelmünkön végigfut egy jellegzetes magyar hadi viseleti kultúra és egyenruhastílus, amit még mi sem ismerünk igazán. Külföldön meg pláne nem, és én ezt a hiányt szeretném pótolni. Az igazság az, hogy az európai történelmi tudatban Magyarország helyén jobb esetben fehér folt van, rosszabb esetben azok a téves információk, amelyeket a trianoni békében érdekelt utódállamok terjesztettek a magyarságról" – szögezte le Somogyi Győző.

1595951457

A honvedelem.hu kérdésére a művész korábban elmondta: a hadtörténelemnek, különösen az egyenruháknak, zászlóknak, jelvényeknek, fegyvereknek óriási civil gyűjtőközönsége és rajongótábora létezik szerte a világon.

„Óriási lenne az érdeklődés, ha hozzájuthatnának a magyar hadi kultúra specialitásaihoz" – vélte Somogyi Győző. Hozzátette: vizuális korban élünk, az emberek inkább képeket néznek és kevesebbet olvasnak, ezért mesél elsősorban a rajzain keresztül. A többezres képdokumentáció teljes egészében eddig még sehol sem volt látható – fűzte hozzá az alkotó.

1595951457

Mert mint ahogyan dr. Isaszegi János nyugállományú mérnök vezérőrnagy, a Zrínyi Kiadó könyv- és kiadványszerkesztőségének vezetője fogalmazott: a Magyar Hadizászlók című kötet voltaképpen egy tizenhat részből álló sorozat első darabja. A kiadó a tervek szerint idén különféle korok hadi viseleteiről további három kötetet jelentet meg, az elkövetkezendő években pedig újabb négy-négy könyv lát majd napvilágot.

A dedikálással egybekötött könyvbemutatón Somogyi Győző részletesen beszélt a közönségnek a magyar hadi zászlók szimbolikájáról, típusairól és a hadseregben betöltött igen fontos szerepükről.

A rövid előszóval és képaláírásokkal ellátott kétnyelvű kiadványt a Zrínyi Kiadó ezer példányban adta ki.

1595951457

Fotók: a szerző felvételei